Берзе најслабије у протеклих 26 мјесеци

Глас Српске
Берзе најслабије у протеклих 26 мјесеци

ЛОНДОН - Aкције на европским берзама ослабиле су јуче на најнижи ниво у посљедњих 26 мјесеци под утицајем страха да званичници не могу да нађу стално рјешење за дужничку кризу у еврозони и појачаног страха од банкрота Грчке.

Француске банке, које су веома изложене дуговима периферних земаља еврозоне, нарочито су тешко погођене због бојазни да би агенција Мудис могла да им умањи кредитни рејтинг послије тромјесечне анализе.

Европски банкарски индекс STOKS 600 ослабио је за 4,7 процената и најмањи је од марта 2009. године, пренијеле су агенције.

Инвеститори осјећају несигурност јер на састанку финансијских званичника Групе седам најразвијенијих земаља није усвојен детаљан план о јачању европских економија, док њемачки политичари све чешће говоре о могућем банкроту Грчке.

- Јасно је да ово нису добре вијести за тржиште. То су лоше вијести за банке и тржишта акцијама. Све ово појачава притисак на њих - изјавио је главни стратег "Бруин долфина" Мајк Ленхоф.

Паневропски индекс најскупљих дионица FTSE Еурофист 300 ослабио је за 3,3 одсто, на 885,15 поена.

Пале су и акције на азијско-пацифичким берзама.

MSCI индекс азијско-пацифичке регије ослабио је 2,3 одсто, на 118,03 бодова. Јапански Никкеи 225 заронио је 2,31 одсто, аустралијски S&P/ASX 200 за 3,72 одсто, а хонгконшки Ханг Сенг чак 4,21 одсто.

Упркос огромним политичким напорима како домаћих тако и снага у Бриселу, Грчка не проналази пут из дужничке кризе. Европски партнери већ рачунају на најгоре.
О томе какво је стање на крајњем југоистоку Европске уније најбоље говоре резултати најновијег испитивања јавног мњења спроведеног међу грађанима Грчке.

- Чак 87 одсто испитаних страхује за властиту будућност, док 82 одсто сматра да се земља креће у погрешном смјеру - показују испитивања.

Евро на минимуму

Евро је јуче ослабио на најнижи ниво у протеклих седам мјесеци усљед нервозе улагача због могућности скорог банкрота Грчке и нових знакова подијељености унутар европских власти око начина за борбу против грчке дужничке кризе.

Вриједност евра пала је за 0,3 одсто, на 1,3573 долара, а у једном тренутку се том валутом трговало по најнижој цијени од средине фебруара од само 1,3495 долара.

Забринутост инвеститора оборила је и цијене нафте, која се јуче током електронског пословања на берзи у Њујорку продавала испод 86 долара за барел.

Штрајк цариника

На свим граничним прелазима између Македоније и Грчке због штрајка грчких цариника јуче је у потпуности био блокиран теретни саобраћај, док се аутомобили пропуштају у одређеним временским интервалима једино на пункту Евзони - Богородица.

- Aутомобили се пропуштају по пола сата на свака два часа - саопштили су македонска Управа царина и Министарство унутрашњих послова. Штрајк грчких цариника трајаће до сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана