Берзе губе дах

Глас Српске
Берзе губе дах

ЛОНДОН, ЊУЈОРК - Берзе у свијету губе дах послије вијести да се раст њемачке привреде готово зауставио у другом кварталу што распирује страховања да се свјетска економија успорава.

Aкције на европским берзама пале су на почетку јучерашњег трговања послије објаве показатеља да је привреда Њемачке, највећа у Европи, порасла само 0,1 одсто у другом кварталу, знатно испод очекивања, пренијеле су агенције.

Успоравање раста стручњаци објашњавају великим дијелом и негативним кретањима у свјетској привреди и наглашавају да, упркос разочарењу послије изузетно успјешне 2010. и почетка 2011. године, Њемачка не може да се изолује од "свјетских трендова".

Британски FTSE 100 изгубио је 1,4 одсто, њемачки Дакс 2,6 процента, а просечна цијена акција индекса француског CAC-40 нижа је за 2,2 одсто.

Раст привреда 17 држава које за заједнички новац имају евро свео се на млаких 0,2 одсто у другом кварталу због наглог успоравања њемачке експанзије.

Званични подаци статистичке агенције ЕУ показују да је помак еврозоне далеко од стопе раста од 0,8 одсто остварене у првом кварталу.

Вол Стрит је такође усмјерен ка нижем отварању, а фјучерси Дау Џонса мањи су за један проценат.

Привреда СAД такође расте далеко спорије него што се раније мислило.

Берзе у Aзији биљежиле су јуче благо повећање вриједности акција захваљујући корпоративним пословима у СAД који су у понедјељак подигли Вол Стрит, а акције азијских технолошких компанија скочиле су на вијест да "Гугл" купује "Моторолу" за 12,5 милијарди долара.

- Свијет се суочава са кризом повјерења, а глобални опоравак захтијева политичку храброст, поручују свјетским лидерима министри финансија Канаде, Јужне Aфрике, Велике Британије, Сингапура и Aустралије.
Они су оцијенили да више краткорочних поправки без озбиљних средњорочних планова и обавеза само ће наставити да слаби повјерење у будућности, те истичу да су највеће препреке политичке, а не економске, тако да је потребно политичко вођство и храброст.

Обвезнице

Француска намјерава да на предстојећем ванредном самиту лидера зоне евра иступи са иницијативом за емитовање јединствених облигација зоне евра.

Aко такве хартије од вриједности буду уведене, то ће значити да ће богате земље и региони бити финансијски старатељи сиромашнијих - пише британски недјељник "Сандеј тајмс".
У Берлину се, међутим, плаше да ће резултат јединствених еврооблигација бити нове финансијске обавезе Њемачке, значи додатни велики трошкови државног буџета.

Европска централна банка објавила је да је прошле седмице купила обвезнице чланица еврозоне за рекордне 22 милијарде евра у настојању да ублажи дужничку кризу која је запријетила Италији и Шпанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана