Берзе чекају боље дане

Далиборка Секулић
Берзе чекају боље дане

БAЊA ЛУКA - На Бањалучкој и Сарајевској берзи кажу да, и поред тога што је пословање на домаћем тржишту капитала у фебруару увијек боље у односу на јануар, разлога за задовољство још увијек нема.

Помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић казао је да је у првих 15 дана фебруара индекс Бањалучке берзе изгубио мање од један одсто вриједности. Укупан промет био је око 7,7 милиона марака, док је у јануару промет износио 7,9 милиона марака.

- Фебруар ове године карактерисао је већи промет акција предузећа "Елвако" из Бијељине, односно укупно 3,2 милиона марака - рекао је Лакић.

Он каже да је тржиште капитала РС почетак фебруара карактерисао и завршетак јавне понуде обвезница општине Градишка, треће општине у РС која је емитовала обвезнице.

Лакић истиче да ће будуће трендове на тржишту одредити глобална финансијска криза, јер су страни инвеститори у периоду кризе више усмјерени на своја локална тржишта.

- Осим глобалне кризе, трендове на Бањалучкој берзи одредиће и пословни резултати предузећа у 2008. години. За 36 предузећа, који су уврштени на службено берзанско тржиште, објављивање извјештаја се очекује до краја фебруара, а у току марта очекујемо исте извјештаје за око 600 осталих предузећа - рекао је Лакић.

Директор Сарајевске берзе Златан Дедић каже да не може бити задовољан почетком 2009. године, те да је план да се у овој години на Сарајевској берзи оствари око 390 милиона марака промета.

- То значи да би просјечно у току једног мјесеца требало да се оствари око 31 милион марака промета, што, ако се погледају промети у јануару и до сада у фебруару, до сада није било - рекао је Дедић.

Он каже да се очекује бољи пословни период без неких наглих побољшања, али да би и најблаже повећање промета у односу на садашњу ситуацију добро дошло. На овакво стање на локалном и регионалним тржиштима, каже Дедић, свакако су утицала глобална дешавања.

И локални догађаји, каже Дедић, могу позитивно утицати на домаће тржиште капитала, а при томе мисли на емисију обвезница старе девизне штедње у ФБиХ, те измирење ратних дугова које држава има према физичким и правним лицима.

Директор брокерско-дилерског друштва "Aдвантис брокер" из Бање Луке Бранко Кецман каже да се у односу на јануар у фебруару дошло до стабилизације цијена и веће тражње за хартијама од вриједности "Телекома" и обвезницама старе девизне штедње.

- Да би брокерске куће које послују на Бањалучкој берзи могле да буду на "позитивној нули", неопходан је просјечан дневни промет од око два милиона марака што је тешко за очекивати да ће се у 2009. години десити - казао је Кецман.

Јавна понуда

Лакић каже да се нада да ће у овој години одређен број приватних предузећа слиједити примјер предузећа "Фратело трејд" које је у децембру прошле године понудило своје акције путем јавне понуде на Бањалучкој берзи.

- Овакав начин финансирана сопственог развоја за предузећа има низ предности у односу на банкарске кредите - истиче Лакић и додаје да је суштина тржишта капитала да компаније које имају развојне пројекте емитују своје акције, а да они инвеститори које имају вишак капитала те пројекте финансирају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана