Берлускони преживио гласање у парламенту

Глас Српске
Берлускони преживио гласање у парламенту

РИМ - Влада Силвија Берлусконија добила је зелено свјетло за буџет и то због тога што се опозиција суздржала од гласања, пренијеле су агенције.


Ипак, Берлускони је добио 308 гласова, што је мање од потребног броја да би имао већину у парламенту. Опозиција је одмах устврдила да је гласање показало да Берлускони, ипак, мора поднијети оставку.

Берлускони тврди да неће поднијети оставку и да ће, ако треба, "умријети у парламенту".

- Ви не разумијете, ја сам рођен на биралиштима, на свјетлу дана, и ако морам да умрем то ћу учинити у парламенту. Нећу поднијети оставку зато што неки напуштају странку или сумњају. Можда сам учинио неке грешке, али не одустајем од својих принципа - казао је Берлускони послије консултација с најближим сарадницима у понедјељак увече.

Гласање о буџету у парламенту важан је тест за Берлусконија, уочи гласања предвиђеног у идућих неколико дана о економским мјерама против кризе чије је спровођење премијер обећао Европској унији прошлог мјесеца.

Економска криза у Италији је на врхунцу, а то је најзадуженија земља у еврозони.

Aустријски министар финансија Марија Фектер изјавила је да је Италија превелика да би је финансијски спасила Европска унија, па зато званични Рим мора да поднесе велике жртве.

- Италија зна да, с обзиром на величину њене привреде, не може да се нада помоћи са стране. Зато се сад у тој земљи ради на примјени оштрих мјера штедње - рекла је она.

Италијански трошкови задуживања на тржишту обвезница јуче су поново премашили рекорд и порасли на 6,73 одсто.

Комбинација ниске стопе раста италијанске привреде и јавног дуга од 1,9 билиона евра је код инвеститора подстакла страховања да би Италија могла да буде сљедећа жртва европске дужничке кризе, иако је њен буџетски дефицит релативно низак.

Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен изјавио је да од треће по величини привреде у оквиру еврозоне жели хитне одговоре кад је ријеч о примјени реформи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана