Берлин предводи или напушта еврозону

Агенције
Берлин предводи или напушта еврозону

Лондон - Међународни финансијер Џорџ Сорош позвао је данас Њемачку да буде предводник еврозоне или да је напусти - уочи изјашњавања њемачког уставног суда о кризном фонду европског блока, јављају агенције.

Сорош је сугерисао да еврозона треба да постави циљ остварења економског раста за пет одсто.

- Да би то постигла, еврозона би морала да одбаци мјере штедње које имају подршку Њемачке и прихвати већу инфлацију - рекао је Сорош.

Он је подржао оснивање нове европске агенције за фискалну контролу, која ће бити надлежна за све земље које користе евро.

Сорош је додао да Њемачка треба да буде "милосрднија" водећа земља или да напусти зону заједничке валуте.

- Свака алтернатива била би боља од наставка садашњег курса - рекао је овај финансијер.

Сорош ће током дана у Берлину представити своје идеје, неколико дана прије изјашњавања њемачког уставног суда о томе да ли је легална подршка коју је Влада дала раду европског фонда за исплату помоћи угроженим чланицама еврозоне.

Процес пред уставним судом већ је довео до кашњења активирања фонда од 700 милиона евра, који је требало да почне да ради у јулу.

Критичари ове идеје сматрају да би њеном реализацијом њемачки порески обвезници почели да плаћају дугове других држава, што би представљало кршење њемачког Устава.

Кризни фонд је дио плана Европске централне банке о откупу државних обвезница, који је представљен прије пет дана.

Сорош сматра да би план ЕЦБ о ублажавању притиска на презадужене земље, попут Шпаније и Италије, могао да изазове дубоке подјеле унутар еврозоне.

Он је оцијенио да би предложени програм ЕЦБ можда спасио евро, али представља корак ка сталној подјели Европе на дужнике и кредиторе.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана