Бема - Радојичић Важност индустрије обуће за Српску

СРНА
Бема - Радојичић Важност индустрије обуће за Српску

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да је за Републику Српску веома важна индустрија коже, текстила и обуће, јер је ту традиционално запослено више од 9.000 људи, а фабрика обуће "Бема" је изузетно успјешно предузеће које запошљава велики број радника дуги низ година.

Радојичић је рекао новинарима у Бањалуци након обиласка погона ове фабрике да се у сектору коже и обуће у протеклим годинама стално биљежи раст броја запослених, којих је у посљедње четири године више за око 1.500.

"Томе одговара и коњуктура свјетског тржишта, због помјерања дијела индустрије са Далеког истока према нама и отварања нових и проширивања постојећих капацитета", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, републичка власт је у протеклом периоду имала неколико различитих мјера које су излазиле у сусрет овом сектору.

"У прве двије године кризе имали смо посебне субвенције за ову индустрију по запосленом како би се задржао број запослених, а ове године је и враћен и неопорезиви дио дохотка, што је и жБемиж вратило више од 300.000 КМ на годишњем нивоу", истакао је Радојичић.

Он је нагласио да, с обзиром да је у "Беми" запослен велики број људи, републичка власт настоји да различитим мјерама одржи ову индустрију и да је подстакне.

Предсједник Народне скупштине је истакао да има нових страних инвеститора који се интересују за отварање нових производних капацитета на подручју Републике Српске, али је један од проблема и обучена радна снага.

Радојичић је подсјетио да је потребно прилагодити школе потребама индустрије, јер нема довољно квалификоване радне снаге која би могла сутра почети радити, али се ради на рјешавању тог проблема.

Он је истакао да његова посјета нема веза са изласком из ПДП-а техничког директора творнице обуће "Бема" Маринка Умићевића, те нису ни ријечи проговорили на политичку тему и ова посјета фабрици нема никакву политичку конотацију.

Умићевић је рекао да ова творница има 1.305 радника, а просјечна плата им је око 520 КМ, плус социјално и пензионо осигурање, превоз и топли оброк.

"Наш највећи успјех је што смо опстали у овако тешким временима, да смо друштвено одговорна фирма, али нам треба подстицај Владе да уведемо другу смјену", додао је Умићевић.

Он је додао да проблем представљају и царине, јер је вријеме да "Бема" почне производити и своје ципеле, а не да само продаје радну снагу.

Умићевић је истакао да "Бема" ради искључиво за њемачке реномиране фирме.

Он је рекао да Радојичићева посјета нема везе са његовим изласком из ПДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана