Белгија ће заштити своју чоколаду

Seebiz
Белгија ће заштити своју чоколаду

Брисел - Белгијски произвођачи чоколаде сматрају да би њихове познате пралине требало да буду заштићене као француски шампањац или италијански пршут.

Белгијанци желе да термин "белгијска чоколада" буде њихово ексклузивно право како би стали на крај страним супарницима који своје производе рекламирају да су у "белгијском стилу" или "по белгијском рецепту".

Копирање њихове чоколаде, тврде, смањује им продају и угрожава квалитет негован готово сто година, откако је Жан Неухаус 1912. изумио пралине.

Савез белгијске индустрије чоколаде састаће се идућег мјесеца са представницима регионалних влада како би одлучили како би на нивоу ЕУ могли да заштите своје посластице, које им доносе 4 милијарде евра годишње.

Сматрају да би заштићеном ознаком географског поријекла, односно регистрованим заштитним знаком, као у случају шампањца или пршута, стали на крај преварантима.

"Тужни смо јер копије често не одговарају стандардима оригинала. Не желимо да квалитет пати", рекао је Јос Линкенс, главни директор "Неухауса", преноси Ројтерс.

Белгија се јако поноси својом врхунском чоколадом. Производњом чоколаде бави се више од 200 белгијских компанија, а у земљи постоји и више од двије хиљаде специјализованих трговина и музеја, организованих посјета и радионица.

Упркос високом квалитету, продаја белгијске чоколаде у Европи и Сјеверној Америци стагнира или је у паду, али зато брзо расте на азијском и афричком тржишту, што је привукло и нелојалну конкуренцију.

Европска унија укључила је недавно чоколаду и производе од чоколаде у посебну категорију производа који заслужују да буду заштићени. Линкенс вјерује да ће се то и догодити иако би могло да потраје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана