БДП Српске већи за 0,6 одсто

Марина Чигоја
БДП Српске већи за 0,6 одсто

БAЊAЛУКA - Бруто домаћи производ у Републици Српској у трећем тромјесечју ове године реално је већи за 0,6 одсто у односу на исти период прошле године, показују подаци Завода за статистику РС.

Према подацима Завода, бруто додата вриједност реално је мања у грађевинарству за 14,7 одсто, пољопривреди, лову и шумарству за 4,6 одсто, рибарству за 3,2, прерађивачкој индустрији за 2,4, угоститељству за 0,4 и државној управи, одбрани и обавезном социјалном осигурању за 0,2 одсто.
С друге стране, БДП реално је већи у области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и водом за 26,6 одсто, вађењу руда и камена за 25,3, финансијском посредовању за 4,4, те саобраћају и складиштењу и комуналијама за 2,5 одсто.

Директор Завода Радмила Чичковић рекла је на конференцији за новинаре да су сличне стопе раста забиљежиле Србија и Хрватска.

- У земљама окружења забиљежена стопа реалног раста бруто домаћег производа за треће тромјесечје ове године у односу на исти период 2010. у Македонији износи 2,3 одсто, у Србији и Хрватској 0,7, док је у Словенији забиљежен пад за 0,5 одсто - рекла је Чичковићева, пренијеле су агенције.

Прогнозе већине релевантних институција говоре да ће БДП РС и БиХ у идућем периоду расти по врло скромним стопама.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Милош Тодоровић каже да је 2011. година показала благи раст који је остварен захваљујући искључиво неколицини грана, прије свих нафтном сектору, вађењу руда и камена.

- Процјењујемо да ће РС остварити раст између један и два одсто, а нама је потребан двоцифрен раст да би привреда осјетила неко побољшање - истакао је Тодоровић.

Директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ Либор Кркошка рекао је раније да би раст БДП-а у БиХ у идућој години могао да премаши два одсто. 

Робна размјена

Према подацима Завода за статистику РС, обим спољнотрговинске размјене РС за 11 мјесеци ове године износио је 6,4 милијарде КМ, од чега се на извоз односило 2,3, а на увоз 4,1 милијарда КМ.

Спољнотрговински дефицит у овом периоду износио је 1,7 милијарди КМ, док је покривеност увоза извозом била 57,1 одсто. Извоз је повећан за 18 одсто у односу на првих 11 мјесеци прошле године, а увоз за 12 одсто.

Највише се извозило у Србију и Италију, а највише увозило из Русије и Србије.

Раст БДП-а у трећем кварталу

Република Српска             0,6

Србија                               0,7

Хрватска                            0,7

Словенија                        - 0,5

Македонија                       2,3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана