БДП порастао 1,4 одсто

Жељка Кокот
БДП порастао 1,4 одсто

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС порастао је у трећем кварталу 2015. године 1,4 одсто у односу на исти период 2014. чиме је настављен тренд његовог раста од почетка године.

У другом кварталу 2015. године БДП је растао по стопи од 1,5 одсто у односу на исти период годину раније, док је у првом кварталу забиљежен раст од 0,9 одсто у односу на прва три мјесеца 2014. године.

Подаци Републичког завода за статистику показују да је бруто додата вриједност створена у сектору пољопривреде, шумарства и риболова у трећем кварталу 2015. порасла за 3,8 одсто у односу на исти период 2014. У сектору вађења руде и камена, прерађивачкој индустрији, производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији, те снабдијевању водом, канализацији, управљању отпадним водама и дјелатностима санације животне средине забиљежен је раст од 3,6 одсто. Пад бруто додате вриједности од 0,9 одсто забиљежен је у сектору информација и комуникација, док је у области пословања са некретнинама смањена за 0,8 одсто.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић оцијенио је остварени раст БДП-а као најаву постепеног опоравка и изласка из кризе. Видић истиче да је потребно смањити оптерећење привреде и створити повољан пословни амбијент, што ће се одразити на раст БДП-а и привлачење страних инвеститора.

- Уз то је неопходно радити на стварању политичке стабилности у земљи. Уколико се продукују афере и друге врсте нестабилности, реално је очекивати да ће страни инвеститори заобилазити нашу земљу, а то се све осјети и на БДП-у - каже Видић.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић каже да је добро што је забиљежен раст БДП-а иако је та стопа нижа од пројектоване и нивоа који би обезбиједио бржи и осјетнији развој.

- Подаци показују да стопа раста БДП-а у 2015. години неће достићи пројектованих 2,9 одсто. Добро је, међутим, што је остварен раст БДП-а иако он није довољан да би били направљени већи помаци у вези са економском и социјалном ситуацијом у РС - каже Дудуковић.

Он сматра да би помаци били уочљиви тек када би стопа раста БДП-а достигла четири или пет одсто.

- Мислим да се у 2016. години може очекивати стагнирање или благо повећање овогодишњих стопа раста, али не вјерујем да ће то бити довољно за неке значајније промјене - казао је Дудуковић.

Према прогнози Свјетске банке, раст БДП-а у БиХ требало би 2015. године да износи 1,9 одсто, 2016. 2,3 одсто, а у 2017. да достигне 3,1 одсто.

Стопа раста БДП-а на годишњем нивоу

0,9% - први квартал

1,5% - други квартал

1,4% - трећи квартал

+3,8% - пољопривреда, шумарство и риболов

+3,6% - вађење руде и камена, прерађивачка индустрија, производња и снабдијевање струјом, гасом, паром и климатизација, снабдијевање водом, канализација, управљање отпадним водама и дјелатности санације животне средине

-0,9% - информације и комуникације

-0,8% - пословање некретнинама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана