БДП пао за 0,9 одсто

Марина Чигоја
БДП пао за 0,9 одсто

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) Републике Српске забиљежио је негативну стопу раста од 0,9 одсто у трећем кварталу 2012. године у односу на исти период 2011. године, показују подаци Завода за статистику РС.

Тиме је настављен пад БДП-а који је забиљежен у прва два квартала 2012. године. У првом кварталу прошле године РС је имала пад БДП-а од 0,9 одсто, док је у другом тромјесечју забиљежен пад од 0,6 одсто.

Највећи пад БДП-а у трећем кварталу прошле године забиљежен је у производњи и снабдијевању струјом, гасом и водом и то за 14,2 одсто. БДП је имао негативну стопу раста и у пољопривреди, лову и шумарству за 6,3 одсто, те у грађевинарству за 4,5 одсто.

С друге стране, у извјештају Завода за статистику РС наводи се да је до највећег раста БДП-а дошло у области финансијског посредовања и то за 7,6 одсто, те у области здравственог и социјалног рада за 3,2 одсто.

- У осталим јавним, комуналним, друштвеним, социјалним и личним услужним дјелатностима дошло је до повећања БДП-а за три одсто, док је у трговини на велико и мало забиљежен раст од 1,8 одсто - истиче се у извјештају Завода.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је то само још један показатељ негативних кретања која су обиљежила цијелу прошлу годину.

- Негативни трендови су настављени и у посљедњем кварталу 2012. године, што свакако није добра улазница у 2013. годину. С обзиром на то да у ову годину улазимо у тежим околностима него што смо ушли у 2012, биће велики успјех ако се у 2013. заустави пад производње и ако се оствари минималан раст БДП-а - нагласио је Видић.

Он је истакао да је неопходно спровести структуралне реформе како би се стање поправило.

- Прије свега, потребна је реформа јавне управе, стварање повољнијег привредног амбијента како би се привукли страни инвеститори, а све с циљем заустављања повећања незапослености и како би потрошња остала барем на постојећем нивоу - нагласио је Видић и додао да је потребно обезбиједити бољу конкурентност домаћих производа и излазак на друга тржишта, прије свих на тржиште Русије.

Регион

Када су у питању земље у окружењу, највећи пад БДП-а имала је Словенија у којој је БДП у трећем тромјесечју 2012. године пао за 3,3 одсто у односу на исти прошлогодишњи квартал. БДП Србије у трећем кварталу 2012. пао је за 2,2 одсто, док је у Хрватској пад износио 1,9 одсто, преносе портали. С друге стране, у Македонији је БДП у трећем кварталу повећан за 0,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана