БДП пао за 0,6 одсто

Маријана Миљић
БДП пао за 0,6 одсто

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) забиљежио је негативну стопу раста од 0,6 одсто у четвртом кварталу прошле године у односу на исти период 2011. године, подаци су Завода за статистику РС.

У првом кварталу прошле године РС је имала пад БДП-а од 0,9 одсто у односу на исти период 2011. године, док је у другом тромјесечју забиљежен пад од 0,6 одсто. У трећем кварталу БДП је биљежио пад од 0,9 одсто у односу на исти период годину раније.

Највећи пад БДП-а у четвртом тромјесечју прошле године забиљежен је у области пољопривреде, лова и шумарства и то за 6,1 одсто.

Пад БДП-а биљежи и подручје производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и водом и то за 3,7 одсто, док је у прерађивачкој индустрији негативна стопа износила 3,5 одсто.

Највећи раст БДП-а у четвртом тромјесечју 2012. забиљежен је у области финансијског посредовања и то 4,8 одсто, а слиједи здравствени и социјални рад са растом од 3,1 одсто.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да је на пад бруто домаћег производа лани највише утицала економска криза.

- Такође, тешка финансијска ситуација у земљама у окружењу довела је до пада потражње за појединим производима из Српске - рекао је Павловић и додао да у Српској влада негативна пословна клима, која доводи до гашења предузећа.

Он је нагласио да БДП у Српској пада у реалном сектору и због броја незапослених. Павловић је додао да и у идућем периоду можемо очекивати пад БДП-а.

Пољопривредници

Предсједник Савеза удружења пољопривредника РС Стојан Маринковић рекао је да пољопривреда у четвртом кварталу биљежи највећи пад БДП-а због додатног смањења домаће производње и повећаног увоза.

Маринковић је рекао да би у идућем периоду ситуација у пољопривреди могла да стагнира или, пак, да се поправи уколико Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС предузме све мјере које планира да спроведе с циљем заштите домаће производње. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана