БДП БиХ у 2010. расте за 0,5 одсто

Глас Српске
БДП БиХ у 2010. расте за 0,5 одсто

ВAШИНГТОН - Међународни монетарни фонд (ММФ) у свом најновијем извјештају прогнозира да ће бруто друштвени производ (БДП) БиХ у овој години имати раст од 0,5 одсто, пренијеле су агенције.

У Извјештају о стању свјетске економије ММФ је процијенио да ће ове године, од земаља у региону, раст БДП-а од два имати Србија и Македонија, Aлбанија 2,3 одсто, Хрватска 0,2, БиХ 0,5 одсто, док се за Црну Гору прогнозира пад БДП-а од 1,7 одсто.

У извјештају ММФ-а се наводи да би просјечан раст БДП-а у региону централне и источне Европе у овој години требао да буде 2,8 одсто.

- У овом региону највећи раст БДП-а ове године очекује се  у Турској и то од 5,2 одсто, а највећи пад у Летонији, за четири процента - наводи се у извјештају ММФ-а.

У најновијим прогнозама, ММФ наводи да ће свјетски економски раст у 2010. години бити 4,2 одсто, док ће идуће године раст бити 4,3 одсто.

- То је и далеко бољи резултат од прошлогодишњег, када су привредне активности у свијету пале 0,6 одсто, највише од Другог свјетског рата - истичу из ММФ-а и упозоравају да је привредни опоравак још рањив, те да највећу пријетњу представљају растући дугови влада.

Фонд је упозорио и на очекивано повећање диспаритета међу регионима при чему ће СAД, највећа свјетска економија, надмашити Европу и Јапан, али ће заостајати за Кином и другим земљама у развоју, када се ради о стопи раста.

 Ове године СAД ће имати раст од 3,1 одсто, док ће
Кинези остварити раст од десет одсто. Земље еврозоне имаће раст од један одсто - наводи се у извјештају ММФ-а.

Економски раст у свијету у 2011. години Фонд и даље прогнозира на 4,3 одсто, као и у јануарском извјештају.

Раст БДП-а у региону 

Aлбанија      2,3 %

Србија           2 %

Македонија   2%

БиХ               0,5%

Хрватска       0,2%

Црна Гора   -1,7%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана