Барозо: Ближа унија можда значи измјену оснивачких уговора

Танјуг
Барозо: Ближа унија можда значи измјену оснивачких уговора

Брисел - Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је данас да би кретање ка ближој фискалној и политичкој унији у ЕУ могло захтјевати измјене оснивачких уговора.

Барозо је поручио да је, за истинску економску и монетарну, потребно да блок има банкарску и фискалну унију, као и да предузме кораке ка политичкој унији, пренела је агенција AFP.

Предлози који ће се наћи на столу на самиту ЕУ у четвртак и петак показаће да “процес интеграције треба да буде прогресиван”, рекао је Барозо.

“Треба почети са корацима који могу да буду предузети одмах, без измјене уговора. Они ће водити дугорочнијим корацима, који би могли захтјевати такве измјене”, додао је он.

Барозо је оцијенио да је двогодишња дужничка криза најгора у 60 година дугој историји блока, наводећи да ће измјена уговора, која је напоран посао, вјероватно бити потребна у будућности, да би се избјегло понављање тренутне драме.

“Криза је поново бацила свјетло на ефекте преливања наших буџетских и фискалних политика. У ближе интегрисаној економској и монетарној унији, фискално здравље неће бити опционално, биће обавезно”, указао је предсједник Комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана