Барел најјефтинији у пет мјесеци

Глас
Барел најјефтинији у пет мјесеци

БЕЧ - Цијене нафте пале су јуче на нову најнижу цијену у посљедњих пет мјесеци, усљед очекивања да ће ОПЕК потврдити постојеће службене циљане границе производње, што је превагнуло над забринутошћу због приближавања урагана Aјк америчким енергетским постројењима у Мексичком заливу.

Барел нафте појефтинио је на америчком тржишту за 1,57 долара на 104,77 долара, након што је нешто раније достигао нову најнижу цијену у пет мјесеци од 104,23 долара за барел.

На тржишту у Лондону био је у минусу 1,3 долара и њиме се трговало по 102,14 долара.

Очекује се да ће министри за нафту чланица ОПЕК-а на састанку у Бечу који је почео јуче, задржати производне циљеве непромијењенима, упркос појединачним позивима да се смањи производња изнад договорених горњих лимита, која по неким процјенама износи 790.000 барела дневно.

Представници су истакли да цијене нафте, које су се спустиле за готово 30 одсто у поређењу са рекордном цијеном од 147 долара за барел, забиљеженој у јулу, сада боље рефлектују однос понуде и потражње.

- Мислим да је све у равнотежи - залихе су солидне - рекао је министар за нафту Саудијске Aрабије, највећег свјетског извозника Aли ал-Наими.

Нафтни стратег из УБС-а Томас Стенвол изјавио је да је задржавање ОПЕК-ове производње на постојећој граници мало разочаравајуће за тржиште.

Трговци такође прате ураган Aјк, који је кренуо према западној Куби и тренутно је по јачини уврштен у прву категорију, али се очекује да ће ојачати када крене према Мексичком заливу, сједишту четвртине америчке производње нафте и 15 одсто америчке производње плина.

У међувремену аналитичари очекују да ће седмични извјештај америчке владе под утицајем урагана Густав, показати пад америчких залиха сирове нафте за 4,3 милиона барела, пад залиха бензина за 4,2 милиона барела, те дестилата за 2,5 милиона барела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана