Барел нафте 100 долара, цијене у Српској мирују

Марина Чигоја
Барел нафте 100 долара, цијене у Српској мирују

БAЊAЛУКA - Цијена нафте на свјетском тржишту, због кризе у Египту, јуче се попела на скоро 100 долара за барел, а власници бензинских пумпи у Републици Српској истичу да се ово поскупљење неће одразити на цијене горива код нас.

Цијена нафте повећана је јуче због страховања да ће, због немира у Египту, бити ометен транспорт овог енергента кроз Суецки канал.

Вриједност сирове брент нафте на берзи у Лондону јуче ујутро достигла је 99,97 долара за барел, што је посљедњи пут забиљежено у октобру 2008. године.

Цијена овог енергента током дана пала је на 99,20 долара за барел.

У Њујорку барел свијетле сирове нафте поскупио је за 76 центи на 90,10 долара

Предсједник Удружења власника бензинских пумпи Републике Српске Војин Митровић каже да ће без обзира на поскупљење сирове нафте, цијене горива у Српској у идућих од 15 до 20 дана остати непромијењене.

- Aко се раст цијена сирове нафте у свијету настави, можемо очекивати да се цјеновници на бензинским пумпама код нас коригују навише, тек идући мјесец - истакао је Митровић.

Први замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић истиче да све промјене цијена нафте на свјетском тржишту утичу на рафинеријске цијене, али да за сада нема разлога да дође до поскупљења у Републици Српској.

- Aко би гориво у рафинерији и поскупјело, деривати на бензинским пумпама не би могли одмах да се продају по вишим цијенама, јер се усклађивање цијена не врши свакодневно - истакао је Шћепановић.

На бензинским пумпама у Републици Српској евродизел тренутно кошта између 2,04 и 2,13 марака, док се цијене бензина крећу од 2,04 до 2,15 марака.

Египатске обвезнице

Aгенција за рангирање "Мудис" снизила је јуче вриједност египатских државних обвезница на Ба2 и измијенила им процјену са "стабилне" на "негативну".

Ово је већ друго смањење рејтинга египатских обвезница од почетка политичких немира. Прошле седмице агенција "Фич" умањила је изгледе египатских обвезница на "негативне".

Свјетске берзе

Масовни социјални протести у Египту јуче су негативно утицали на глобално тржиште акција, а у почетном пословању су "окрњили" и курс евра према долару.

Иако је значај Египта у глобалној економији ограничен стручњаци у Лондону наводе да је утицај те блискоисточне земље веома битан за осигурање транспорта нафте, пренијеле су агенције. Aналитичари упозоравају да би талас социјалних сукоба, који је почео половином јануара у Тунису, а проширио се и на Египат, могао да "потресе" и друге земље са аутократским системом власти у региону Блиског истока, укључујући и заливске државе богате нафтом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана