Барел ће коштати 40 долара

Глас Српске
Барел ће коштати 40 долара

МОСКВA, ЊУЈОРК, ЛОНДОН - Нафта би до краја ове године могла да појефтини због смањене потражње на свјетском тржишту чак на 40 долара по барелу, предвиђају руски енергетски стручњаци, јавио је Танјуг.

Цијена руске нафте за брзу испоруку типа "Урал", коју купује и Србија, опала је на крају прошлонедјељног пословања око два одсто, на нешто више од 59 долара по барелу, наводи се у извјештају московске компаније ИФК "Солид".

Подаци "Солида" показују да су цијене сирове нафте на главним свјетским берзама тог енергента, у Њујорку и Лондону, током октобра смањене за безмало трећину и да тренутно осцилирају у распону од приближно 64 до 67 долара за барел.

Aналитичар "Солида" Денис Борисов објашњава да се драстично појефтињење нафте у октобру може објаснити великом паником на берзама, која је услиједила због одлуке инвеститора да масовно повуку своје улоге са нафтног тржишта. Борисов сматра да у ситуацији кад је глобална тражња нафте у паду, због текућег економског застоја у СAД и другим земљама највећим потрошачима, неће бити изненађење ако основна енергетска сировина појефтини, током наредна два мјесеца, можда и за трећину у односу на садашњи ниво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана