Банкротирао најбогатији Ирац

Глас Српске
Банкротирао најбогатији Ирац

ДAБЛИН - Листи "жртава" кризе придружио се бизнисмен и милијардер Шон Квин, за којег се једно вријеме вјеровало да је најбогатији становник Ирске, којем је захтјев за банкрот одобрио суд у Белфасту.

Квин, чије се богатство на врхунцу моћи процјењивало на 3,7 милијарди фунти, захтјев за банкрот поднио је због 2,4 милијарде фунти, које дугује Aнгло Aјриш банци, која данас послује под именом Aјриш банка Резолушн корпорејшн.

Вјерује се да је Квинов банкрот један од највећих личних банкрота икад проглашених у Уједињеном Краљевству или Републици Ирској, пише "Би-Би-Си њуз", преносе портали.

Иако се Квин углавном сматра ирским бизнисменом, он је банкрот одлучио да прогласи у Сјеверној Ирској, односно Уједињеном Краљевству, а сам тврди да је то учинио зато што је рођен, одрастао и цијели живот радио у сјеверноирском округу Ферманах.
Међутим, чињеница је и да зато што је банкрот прогласио у Сјеверној Ирској, Квин на поново покретање посла (старог или неког новог) мора да чека само годину, док би у Републици Ирској тај рок био 12 година, што би вјероватно значило и крај каријере за 63-годишњег бизнисмена.

Међутим, Aјриш банка Резолушн корпорејшн, која је Квину у априлу одузела контролу над његовим индустријским и осигуравајућим царством, није нимало срећна што је бизнисмен банкротирао у Сјеверној Ирској.

Из банке су поручили да проучавају ваљаност његовог захтјева за банкрот и то у свјетлу чињеница да Квин у Републици Ирској има пребивалиште, пословне интересе и многе финансијске обавезе.

Како пишу локални медији, Квинов пад почео је након што је уложио у Aнгло Aјриш на основу комплексних берзанских споразума, код којих купац остаје скривен, али и сноси огроман ризик уколико се цијена акција драстично промијени.

Нагађа се да је једно вријеме Квин тајно контролисао 15 одсто Aнгло Aјриша.

Међутим, проблеми су наступили крајем 2008. године, када је свјетска финансијска криза покосила банкарски сектор, укључујући и ирску групацију.

Aнгло Aјриш је у 2010. години пословао са рекордним губитком од 17,7 милијарди евра, због великих губитака на хипотекарним зајмовима. Годину раније, банка је пословала с минусом од 12,7 милијарди евра.

Банка је у потпуности национализована почетком 2009, а послије удара глобалне кризе примила је на десетине милијарди евра државне помоћи.

Богатство

Квин је некада запошљавао више од 5.000 људи у својој корпорацији "Квин гроуп", чије се подручје пословања протеже од осигуравајуће дјелатности па до грађевинарства и некретнина. Посрнули милијардер и улагач наводно још увијек контролише царство некретнина у Русији, Сјеверној Aмерици и на Блиском истоку, пише британски "Гардијан".

Магазин "Форбс" је 2008. године прогласио Шона Квина најбогатијом особом у Ирској, а на укупној глобалној листи заузео је 164. мјесто. Богатство његове породице тада се процјењивало на око шест милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана