Банкротирао албански Бел ер

Танјуг
Банкротирао албански Бел ер

Тирана, Сарајево - Водећа албанска авио-компанија Бел ер ( Belle Air) обуставила је све операције, а албански медији преносе да је пријавила банкротство.

Због тога је отказано 15 летова, тако да су стотине путника остале на међународном аеродрому у Тирани.

Министар економије Албаније, Арбен Ахметај, рекао је да Бел ер, чије је сjедиште у Италији, дугује 4,8 милиона евра пореза, пренjео је портал indikator.ba.

Ова нискотарифна, приватна авио-компанија покривала је 50 одсто цjелокупног авио-саобраћаја Албаније.

Из компаније је саопштено да су њени рачуни у Албанији замрзнути и да је почео процес реструктурирања, са изгледима да настави рад.

У саопштењу се додаје да Бел ер, у сарадњи с другим авио-компанијама, организује превоз путника пошто је приморан да привремено обустави рад због опште економске ситуације, пада куповне моћи и рецесије на тржишту авио-саобраћаја.

Министар саобраћаја и инфраструктуре Албаније, Едмонд Хаџинасто, рекао је да ниједна државна институција није блокирала рачуне Бел ера.

"Банкрот је резултат лошег вођења послова компаније, недостатка транспарентности и континуираног неплаћања обавеза према држави, иако је фирма пословала у привилегованим условима, с обзиром да контролише 50 одсто нашег тржишта", рекао је Хаџинасто.

Бел ер је углавном одржавао линије ка Италији, Грчкој, Белгији, Великој Британији.

У Албанији оперише још 12 авио-компанија, а министар Хаџинасто је истакао да је Влада рjешена да отвори тржиште и за друге компаније, у складу с директивама ЕУ, да би грађанима обезбjедила квалитетан и повољан превоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана