Банкрот Борелија, збогом боросанама

Агенције
Банкрот Борелија, збогом боросанама

Сомбор - Фирма "Борели" из Сомбора, која је након распада Југославије постала насљедник фабрике "Борово" и била позната по производњи популарних боросана и "стартас" патика, је банкротирала.

Излози и рафови у готово 90 "Борелијевих" продавница обуће у Србији од сада су празни. Фирма је након 15 година борбе изгубила битку за приватизацију и прогласила банкрот.

То је био само логичан слијед догађаја од прије три мјесеца када је Привредни суд у Сомбору отворио стечај у овој фирми. Дио радника већ тада је остао без посла, а све остале каријере у овој фирми, од којих су неке трајале деценијама, завршавају се ове седмице. Стечајни поступак у "Борелију" покренут је због неизмирених дуговања која су у јулу ове године износила око 14,6 милиона евра и блокаде рачуна.

"Борели" се посљедњих 15 година борио да буде приватизован, заинтересованих купаца било је са свих страна, и међу домаћим и страним фирмама, међутим, неријешено имовинско питање са матичним "Боровом" из Хрватске угасило је фирму која је до посљедњег дана производила и продавала обућу. Прије само две године на списку заинтересованих за куповину "Борелија" било је шест имена, а међу њима су били "Болхар" из Словеније, "Нина комерц" из Хрватске и италијанска фабрика обуће "Проджети".

"Борели" је у тренутку отварања стечаја радио послове за италијански "Ленчи" и за њемачку фирму "Б. Штумп Баир", за коју је израђивао војничке чизме и патике. Иако је својевремено Агенција за приватизацију сврстала "Борели" у компаније од општег интереса, очигледно да то није било тако. Оваквим расплетом ситуације завршена је једна епоха и грађани су остали и без јединог мјеста на којем су могли да купе чувене боросане и "стартас" патике.

У "Борову" нису хтјели да коментаришу банкрот "Борелија".

Историја гиганта

Фабрика "Борово" настала је 1931, али је први пут регистрована двије године касније.

Основао ју је Јан Бата, а име "Борово" добила је тек 1946. године. Златна ера ове фабрике обуће у Југославији била је осамдесетих година прошлог вијека. Тада је "Борово" запошљавало широм земље 23.000 људи, који су годишње производили 23 милиона пари обуће, више од 580.000 аутомобилских гума и још 12.500 тона гумено-техничке робе.

Послије распада СФРЈ "Борово" наставља да постоји у Хрватској, а 1997. фабрика обуће у Сомбору почиње да ради под именом "Борели".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана