Банке забиљежиле милионске губитке

Глас Српске
Банке забиљежиле милионске губитке

ЛОНДОН, ЊУЈОРК - Финансијске институције широм свијета све интензивније покушавају да пронађу начине за санацију својих огромних губитака, при чему су многе од њих присиљене да затраже помоћ од финансијских власти, а неке можда и неће успјети да опстану у садашњем облику, пише business.hr

Aмерички осигуравајући конгломерат AIG у преговорима је с властима о свом радикалном реструктурисању, које иде у смјеру његовог контролисаног раздвајања. "Фајненшл тајмс" јуче је објавио, да би Управни одбор AIG-а, у понедјељак могао да објави реструктурисање, којим би се конгломерат подијелио на три дијела, која би за сада остала под контролом државе у покушају да га спасе од стечаја.

То би могао да буде образац према којем би се и остале посрнуле финансијске групације, попут Ситигрупе, могле да доведу под државну контролу. У међувремену, "Волстрит журнал" пише, да је Ситигрупа близу споразума о повећању удјела америчке владе у свом власништву на 40 одсто.

Пише и да Банка Aмерике жели да прода банку за приватно банкарство Првој републичкој банци, која је ушла у њено окриље након што ју је преузео Мерил Линч. Извршни директори Банке Aмерике, међутим, разматрају продају имовине и пословања који не спадају у њихову основну дјелатност или се више не уклапају у њену стратегију. Заинтересовани су наводно "Морган Стенли" и "Голдман Сакс".

Реструктурисање банака интензивира се и у Европи. Британска влада лансирала је нову шему за помоћ посрнулим банкама, којом ће обезбиједити више од 500 милијарди фунти вриједну, лошу имовину банака.

У тој шеми учествоваће и Краљевска банка Шкотске (RBS), која је јуче саопштила да је имала нето губитак од 24,1 милијарде фунти у 2008. години, што је највећи губитак који је икада забиљежила нека британска компанија. RBS је већ у готово 70-одстотном власништву британске државе, након што је добила велику државну помоћ, а сада је најавила распродају великог дијела имовине ради преусмјеравања активности на домаће тржиште.

Јуче је дошло и до промјена у врху "рањене" швајцарске банке UBS. Умјесто Марсела Рохнера, који је поднио оставку, за њеног новог извршног директора постављен је Освалд Грубел, заслужан за заокрет у пословању у Кредит Свис. UBS је предузео до сад највише отписа имовине у односу на остале европске банке у актуелној кредитној кризи.

Њемачка Дрезднер банка је лани имала губитак од 6,3 милијарде евра, због глобалне финансијске кризе, а негативни салдо пословања се само у посљедњем кварталу увећао на 3,9 милијарди евра.

Национализација

Европска комисија допустила је земљама чланицама Европске уније да национализују банке, које су толико оптерећене "поквареном активом", да не могу више успјешно пословати. Национализација би, међутим, смјела бити тек крајњи излаз, када ништа друго више не може да помогне банкама да поновно посуђују новац привреди, умјесто да капитал чувају као заштиту од могућих даљњих губитака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана