Банке у Српској скоро утростручиле зараду

Марина Чигоја
Банке у Српској скоро утростручиле зараду

Бањалука - Банке у Српској завршиле су прво полугодиште 2015. у плусу од 36,30 милиона КМ, увећавши зараду за више него двоструко у односу на исти прошлогодишњи период.

У Агенцији за банкарство РС истакли су да је свих девет банака са сједиштем у РС остварило добит. Њихова зарада порасла је на годишњем нивоу за скоро три пута, јер су на крају првог полугодишта 2014. имале профит од 13,8 милиона КМ.

- Приходи банака на крају првог полугодишта износили су 242,7 милиона КМ и нижи су за један одсто у односу на исти период лани. У структури прихода пад биљеже приходи од камата за пет одсто, док су оперативни приходи расли по стопи од десет одсто у односу на исти период прошле године. Расходи су износили 202,1 милион КМ и на годишњем нивоу су нижи за 11 одсто - казали су у Агенцији за банкарство.

Полугодишњи финансијски извјештаји банака објављени на Бањалучкој берзи показују да је најпрофитабилнија била НЛБ Развојна банка са 12,74 милиона КМ добити. Слиједе Уникредит банка, Нова банка и Хипо Алпе Адрија банка. Најмању добит остварила је Павловић банка. Финансијски извјештај није објавила једино Банке Српске, док је Бобар банка искључена из биланса након што је покренута њена ликвидација.

Директор НЛБ Развојне банке Радован Бајић казао је да су у овој години наставили са добрим пословним резултатима.

- Ради се, дакле, о континуитету. Ми и даље представљамо једну од водећих банака - рекао је Бајић.

У Сбербанци су истакли да су у првих шест мјесеци 2015. године повећали обим пословања уз истовремено одржавање квалитета и стабилности.

- Банка је забиљежила раст оперативних прихода за осам одсто у односу на исти период претходне године, што се одразило на повећање добити за 15 одсто - казали су у јединој банци у РС са руским капиталом.

Додали су да су забиљежили раст пласираних кредита за више од пет одсто у односу на крај прошле године и да имају солидну капиталну основу.

- Банка од почетка године биљежи раст броја клијената за девет одсто, а евидентан је и раст укупних депозита становништва од девет одсто у првих шест мјесеци 2014. године. У истом периоду повећан је и број платних и кредитних картица за 13 одсто, на шта је утицало и увођење двије нове мастеркард картице за правна и физичка лица - нагласили су у овој банци.

Економски аналитичар Зоран Павловић истакао је да је банкарски сектор послије турбуленција изазваних колапсом Бобар банке постао опрезнији приликом пласирања кредита предузећима.

- Такође, добар дио новца банака је отишао у буџет РС кроз трезорске записе, тако да су то прилично безбједни пласмани, иако каматне стопе нису највише. Вјероватно је и рационализација у самом пословању била елемент који је допринио да профит буде толики - рекао је Павловић.

Говорећи о појединачном учинку банака, Павловић је рекао да су НЛБ Развојна банка и Нова банка највећи депозитари буџетског новца и да имају аранжмане са много комуналних предузећа који им обезбјеђују широк опсег пословања.

- Колико знам, у НЛБ Развојној банци је стриктност у давању кредита прилично изражена, са добрим процјенама коме ће дати зајам, што је сигурно утицало да баш та банка оствари најбоље резултате - рекао је Павловић.

У Банци Српске, јединој комерцијалној банци у државном власништву, јуче нисмо успјели да добијемо информације о пословању у првих шест мјесеци ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана