Банке у Српској позитивно послују

Марина Чигоја
Банке у Српској позитивно послују

БAЊA ЛУКA - Послије вишемјесечне стагнације изазване глобалном економском кризом, банкарски сектор Републике Српске поново биљежи раст у пословању, истичу банкари и економски аналитичари.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста "SWOT" Aлександар Љубоја каже да је протеклих мјесеци усљед кризе дошло до стагнације у раду банака, али да се ситуација у посљедње вријеме поправља.

- Овај сектор и даље је стабилан. Обим пословања привреде био је смањен, али ситуација се, како вани, тако и овдје побољшава. Банке су све  вријеме биле стабилне, али је обим пословања стагнирао. Сада се то поправило, расте обим кредитирања, интерес становништва за кредите, а и привреда, посебно онај здравији дио, почиње ефикасније да ради - истакао је Љубоја.

У банкама кажу да су вратили повјерење становништва, првенствено стабилизацијом свог пословања. Директор Главне филијале Рајфајзен банке у Бањој Луци Синиша Пепић истиче да је од јуна ове године код готово свих привредних субјеката примјетно повећање промета на рачунима, као и задржавање средстава.

- То су свакако знаци почетка опоравка реалног сектора. Тренд стабилизације тржишта, започет почетком љета, настављен је до данас - истакао је Пепић.

У Уникредит банци истичу да се банкарски сектор показао као стабилан.

- Како се тржиште новца већ опоравља, очекујем да ће и банке подићи своје кредитне активности, те ставити на располагање приступачна средства за покретање већине привредних активности - кажу у овој банци.

Директор NLB Развојне банке Радован Бајић, ипак, истиче да нема реалних података који говоре о изласку из кризе. Додао је да се криза није директно пренијела на банке у Српској, јер нису имале пласмане у власничке хартије од вриједности због чијег пада тржишне вриједности је и дошло до великог пада у банкама.

- Међутим, када долази до смањења привредне активности и погоршања ликвидности, логично је очекивати и негативне посљедице по банкарски сектор - нагласио је Бајић.

Депозити

Синиша Пепић каже да у главној филијали Рајфајзен банке у Бањој Луци депозити грађана константно расту, те да је то још један доказ стабилности банкарског сектора РС. У NLB Развојној банци кажу да су депозити на крају августа за четири одсто нижи него почетком године, али да су у укупним депозитима депозити грађана, укључујући и штедњу грађана, у порасту. У Уникредит банци наводе да биљеже значајан раст штедње у текућој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана