Банке у Српској не мијењају услове штедње

Марина Чигоја
Банке у Српској не мијењају услове штедње

БAЊA ЛУКA - У банкама у РС кажу да због глобалне свјетске кризе нису посебно мијењали услове под којима грађани могу да штеде и да су штедни улози већи него прошлогодишњи.

Надлежни у банкама додају да су упркос тренутној економској кризи штедни улози грађана у банкама у Српској безбједни и ниво штедње је већи у односу на исти период прошле године, кажу у банкама.

Грађанима су у банкама на располагању различити облици штедње, а у банкама истичу да не постоји ограничење минималног износа за штедњу, док је минималан период орочења један мјесец.

- Грађани су у октобру у мањем обиму подизали своју штедњу, али се сада стање поново стабилизовало, тако да опет имамо раст штедње и у односу на крај прошле године она је већа за 17 одсто - истакла је портпарол НЛБ Развојне банке Љиљана Чичић.

Додала је да је актуелна свјетска криза упозорење овдашњим банкама да се морају ослонити на сопствена средства којима располажу.

У Хипо Aлпе-Aдриа банци истичу да упркос глобалној економској кризи није смањено повјерење грађана који штеде у овој банци.

- То се најбоље потврђује кроз вриједност штедње која у односу на исти период прошле године и даље биљежи благи тренд раста од неколико процента - казала је замјеник Одјела за пословање са становништвом Хипо Aлпе-Aдриа банке Сњежана Чолић.

Она је додала да је пословање ове банке у БиХ сигурно с обзиром на то да иза њих стоји држава Aустрија.

- То, у суштини, значи да ће Aустрија стати иза Хипо групе и пружити јој подршку у случају било каквих потреса на финансијском тржишту - истакла је Чолићева.

И у Рајфајзен банци истичу да је штедња у порасту, те да економска криза није имала утицаја на смањење штедње грађана.

- Укупно стање штедње грађана у нашој банци је веће у односу на исти период лани, у традицији пословања Рајфајзен групације да клијенти никада нису изгубили ни фенинг својих депозита, и с те стране грађани су потпуно безбједни - каже портпарол ове банке Џеилана Фехатбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана