Банке у РС све боље послују

Нада Вранковић
Банке у РС све боље послују

БAЊA ЛУКA - Портпарол Aгенције за банкарство Републике Српске Јасна Вијтиук, истакла је да је детаљна анализа рада банака за прво полугодиште ове године указала на позитиван тренд готово свих параметара који дефинишу квалитет банкарског сектора РС.

Када је ријеч о депозитима у банкама, учешће становништва Републике Српске у првом полугодишту је 24 одсто, односно 1.179.719.000 марака. Депозити становништва имају стопу раста од осам одсто у односу на 31. децембар 2007. године.

- У структури укупних депозита највеће учешће од 35 одсто имају депозити владиних институција и то због прилива девизних средстава од приватизације државног капитала, затим депозити становништва, па банкарских институција - нагласила је Вијтиук.

Према рочности, најзаступљенији су краткорочни депозити који представљају 71 одсто укупних депозита.

- За првих шест мјесеци ове године код седам банака, забиљежен је раст депозита становништва за 10,5 одсто а три банке биљеже пад од 4,7 одсто - саопштено је из Aгенције за банкарство РС.

У Aгенцији кажу да у позитивне карактеристике банкарског сектора спада и то што је укупна актива повећана за седам одсто, од чега је билансна актива већа за шест одсто.

Новчана средства чине 36 одсто укупне активе и смањена су за шест одсто у односу на крај 2007. године.

Нето кредити чине 55 одсто укупне активе и порасли су 20 одсто.

- Новчана средства у домаћој валути су 54 одсто од укупних новчаних средстава са стопом раста од девет одсто, а новчана средстава у страним валутама износе 46 одсто са стопом пада од 20 одсто - подаци су Aгенције. 

Вијтиукова је истакла да је ликвидност банака на задовољавајућем нивоу, а све банке РС су осигурале депозите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана