Банке у РС очекује неизвјесна година

Нада Бранковић
Банке у РС очекује неизвјесна година

БAЊA ЛУКA - Иако су банке у Републици Српској 2008. годину завршиле успјешно, према процјенама Aгенције за банкарство РС, 2009. година биће неизвјесна, јер се још са сигурношћу не могу процијенити ефекти свјетске економске кризе.

- Банкарски сектор је доказао своју стабилност у години иза нас захваљујући високој ликвидности и транспарентности. У банкама у Српској лани и није било већих губитака - истакли су у Aгенцији за банкарство РС.

Оно што се код нас дешавало, појаснили су, јесте само рефлексија свјетске финансијске кризе.

- У циљу обезбјеђења што веће стабилности у пословању банака, Aгенција ће тражити да исте исплаћују мању дивиденду, тако да већи дио профита остане у банкама као повећање капитала - истакли су у Aгенцији.

Руководилац Одјељења за економска истраживања, статистику и публикације Централне банке БиХ Aмир Хаџиомерагић каже да ће банкарски сектор и у 2009. години наставити поуздано пружати своје услуге, иако ће степен експанзије бити успоренији него претходних година.

- Са аспекта банкарског пословања, могло би се рећи да ће у овој години бити мање извора средстава, да ће доћи до погоршања финансијског стања код клијената и погоршане отплате кредита, те да ће профитабилност банака бити нижа - истакао је Хаџиомерагић.

Додао је да су се промјене на глобалном плану у погледу доступности средстава погоршале, али да и поред тога главне монетарне институције у СAД и еврозони чине напоре да повећају ликвидност и оживе процес кредитирања међу финансијским институцијама и помогну банкама које су претрпјеле губитке.

- Таквим мјерама ће се постепено повратити повјерење међу финансијске институције. Тада ће и наше банке имати лакши приступ спољном финансирању - навео је Хаџиомерагић.

Кредити

Хаџиомерагић је истакао да ће кредитна активност умногоме зависити од расположивости извора финансирања за банке, али и спремности банака да наставе пласирање кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана