Банке у плусу 127 милиона, а ево и како

Данијела Бајић
Банке у плусу 127 милиона, а ево и како

БАЊАЛУКА - Банкарски сектор у Српској остварио је у првом полугодишту ове године нето добит у износу од 127 милиона, што је за 35 одсто више у односу на исти период лани, а економисти кажу да је профитабилност банака пожељан индикатор за функционисање привреде и економије.

Најновији подаци из извјештаја о стању у банкарском сектору Српске, који је јуче објавила Агенција за банкарство РС, показали су да су укупни приходи банака на крају јуна ове године износили 362,1 милион марака, док су у истом периоду лани били “тањи” за 54,4 милиона КМ. Банке, чији је нето добитак износио 128,7, а губитак 1,7 милиона КМ, само од камата оствариле су приход од готово 230 милиона КМ.

Када су у питању расходи, извјештај Агенције за банкарство РС показује да је и ту дошло до раста па је тако банкарски сектор за шест мјесеци ове године имао трошак од 224,3 милиона марака, што је за 19,4 више у односу на исти период лани. Највише новца, ако је судити према извјештају, отишло је на оперативне трошкове, односно 145,3 милиона марака.

Укупни кредити у посматраном периоду, како је наведено у овом извјештају, износили су 6,244 милијарде марака од чега се на задужења становништва односило 3,160 милијарди КМ. 

Највећи износ задужености отпада на ненамјенске кредите и то 1,924 милијарде марака, а занимљиво је да грађани ни ове године од банака нису посудили ниједну марку за куповину хартија од вриједности.

Посљедња анализа пословања показала је да је у посматраном периоду ефективна каматна стопа смањена и она је на крају јуна износила 6,90 одсто, док је лани у истом периоду износила 6,95 процената.

Према ријечима економисте Саше Стевановића, посљедњи подаци о стању у банкарском сектору указују на повећање кредитне активности, ликвидност банкарског система и наставак раста укупних депозита.

- Профитабилност банака је пожељан индикатор у функционисању привреде и економије. Стопа профитабилности од 19 одсто указује да уколико инвестирате у банкарски сектор Републике Српске инвестиција се исплаћује у петој години - истакао је за “Глас Српске” Стевановић.

Додао је да висока профитабилност указује на потенцијал за даљи раст капитала домаћих банака, а повећање капитала је квалитетнија основа за пласирање кредита, привреди, становништву, држави.

- Банке су спремније да ризикују када имају већи износ капитала. Закључак је да постојећи економски амбијент одговара банкама, њиховим власницима и дају основу за сигурније депозите становништва јер се учешће капитала у укупној имовини банака повећава - казао је Стевановић, који сматра да се људи више задужују јер се растом плата повећава и кредитна способност становништва.

Штедња и депозити

Извјештај Агенције за банкарство показује да су грађани Српске на крају јуна ове године имали штедњу тешку 2,563 милијарде марака, док су лани у истом периоду у банкама чували у 2,399 милијарди КМ. Депозити у банкама у Српској на крају првог полугодишта били су тешки 7,841 милијарду КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана