Банке у минусу 122 милиона КМ

Глас Српске
Банке у минусу 122 милиона КМ

СAРAЈЕВО - Комерцијалне банке у БиХ прошлу годину су завршиле са губитком од око 122 милиона КМ, од чега је губитак банкарског сектора у Републици Српској 19,3 милиона КМ, а у Федерацији БиХ 102,6 милиона КМ.

Директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац прецизирала је да је девет банака у РС остварило текућу добит од 29,3 милиона КМ, док је једна банка, због строжих резервисања, имала губитак од 48,6 милиона КМ, што је утицало да се на нивоу банкарског сектора први пут у посљедњих неколико година оствари губитак.

Према њеним ријечима, укупан приход банака у РС у прошлој години износио је 458,4 милиона КМ и мањи је за три одсто него у 2009, док су укупни расходи износили 469,9 милиона КМ и за четири процента су већи него у 2009.

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да се ове године у БиХ очекује јачање економских активности и раст бруто домаћег производа од 2,5 до три одсто.

Козарић је на конференцији за новинаре о стању банкарског сектора у БиХ рекао да би ове године инфлација у БиХ могла да износи око три одсто, јавиле су агенције.

Он је истакао да БиХ још увијек спада међу умјерено задужене земље, с обзиром на то да је учешће спољног дуга у БДП-у прошле године било 25,2 одсто.

Козарић је истакао да је из стенд-бај аранжмана са ММФ-ом, вриједног 1,2 милијарде евра, повучено 767 милиона евра, који су углавном утрошени за подршку буџетима у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана