Банке у БиХ су стабилне

Жељка Домазет
Банке у БиХ су стабилне

СAРAЈЕВО - Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић изјавио је јуче у Сарајеву да се свјетска финансијска криза не рефлектује на пословање комерцијалних банака у БиХ и да нервози нема мјеста.

Он је на конференцији за новинаре потврдио да комерцијалне банке у БиХ нису под хипотекарним кредитима и да је њихово пословање стабилно. Најавио је и могућност повећања износа гарантованог депозита са садашњих 7.000 на 15.000 марака.

- Кредитна способност банака као и висина каматних стопа увелико ће зависити од тога да ли ће грађани наставити да депонују свој новац у банке или не. Уско са тим повезан је и будући привредни развој БиХ - казао је Козарић.

Он је апеловао на све грађане да задрже повјерење у комерцијалне банке, јер ће истакао је, наредна година бити прилично тешка када је о економском развоју ријеч.

Нагласио је да су резерве стабилне и износе 6,8 милијарди марака и да су све комерцијалне банке, захваљујући додатном убризгавању 200 милиона евра, ликвидне. Козарић сматра да је у садашњој ситуацији неопходна и појачана активност представника власти, које је позвао да се окрену економији.

Оцијенио је, такође, да планирање буyета на нивоу БиХ и ентитета убудуће треба да буде реалније.

Представници ентитетских агенција за банкарство јуче су изнијели различите оцјене о рефлексијама свјетске финансијске кризе.

Интерни ревизор агенције за банкарство РС Милан Трнинић тврди да криза није погодила банке у Републици Српској и да није дошло до пада висине штедње, већ да су, напротив у посљедња три мјесеца депозити грађана повећани за укупно 95 милиона марака.

У ФБиХ ситуација је потпуно другачија. Према ријечима замјеника директора Aгенције за банкарство ФБиХ Мустафе Бркића, из банака овог ентитета за само 10 дана грађани су подигли 81 милион марака углавном орочене уштеђевине.

Корист

Секретар Удружења банака БиХ Мишо Мишић тврди да су банке у БиХ стабилне и на здравим темељима, те да грађани који у банкама држе новац могу бити потпуно сигурни.

- Банка је најбезбједније мјесто за улагања и чување новца, казао је Мишић и додао да ће БиХ од свјетске финансијске кризе чак извући корист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана