Банке траже рјешење за дужнике

Марина Чигоја
Банке траже рјешење за дужнике

БAЊAЛУКA - Хипо Aлпе Aдрија банка, која је у БиХ пласирала највећи износ кредита у швајцарским францима, разматра препоруке Сталног одбора за финансијску стабилност БиХ да се дужницима курс франка фиксира на 1,5678 КМ.

- Спровођење оваквих препорука је технички врло захтјевно и компликовано, а с друге стране потребно је анализирати и њихове ефекте на наше клијенте, предности и недостатке. Банка је дужна да води рачуна о утицају ових мјера на њено цјелокупно пословање - наводе у Хипо банци.

Додају да поред могућности репрограма и конверзије постојећих кредитних обавеза, траже додатна рјешења како би својим клијентима олакшали да преброде финансијске потешкоће изазване растом франка.

Стални одбор за финансијску стабилност БиХ предложио је да банке корисницима кредита у швајцарским францима фиксирају курс КМ у односу на франак на нивоу од 31. децембра 2010. године, који је износио 1,5678 КМ за један франак, а да се разлика до стварног курса франка обрачунава и посебно евидентира (тзв. балон) са каматном стопом која ће бити дефинисана у договору са банкама.

Предложено је и да банке размотре могућност смањења каматне стопе за стамбене кредите, те да се балон кредит отплаћује послије отплате главног кредита,  а најдуже на рок од пет година.

Економски аналитичар у Спољнотрговинској комори БиХ Дујко Хасић рекао је "Гласу Српске" да је највећи износ кредита у швајцарској валути одобрила Хипо Aлпе Aдрија банка.

Он је истакао приједлог о фиксирању курса КМ у односу на швајцарски франак далеко повољније рјешење у односу на тренутно стање, али није добро то што се не зна шта ће се дешавати послије, односно како ће се отплаћивати разлика од стварног курса, тзв. балон.

Он је додао да су препоруке Сталног одбора за финансијску стабилност добре, али недовољне за излазак из тешке ситуације у којој се налази око 6.000 физичких и око 600 правних лица који не могу отплаћивати изузетно високе рате кредита у францима.

- Предложене мјере представљају само одгађање плаћања кредита у очекивању да ће швајцарски франак падати - нагласио је Хасић.

У Удружењу банака БиХ су рекли да немају конкретне ставове у вези са препоруком банкама које је у четвртак упутио Одбор за финансијску стабилност.

- На састанку Одбора 25. августа у Бањалуци имаћемо ставове које ћемо изнијети. У међувремену не желимо да коментаришемо предложене препоруке - истакли су у Удружењу.

Висина кредита

Према подацима Удружења банака БиХ вриједност кредита у швајцарским францима по садашњем курсу износи 712 милиона марака што представља пет одсто укупног кредитног портфолија. Од тога се 472 милиона односи на физичка, а 240 милиона на правна лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана