Банке све чешће активирају хипотеке

Марина Чигоја
Банке све чешће активирају хипотеке

Бањалука - Банке у Републици Српској активирале су за девет мјесеци ове године хипотеке вриједне 72,4 милиона марака, што је за скоро 12 милиона више у односу на цијелу прошлу годину, показују подаци Агенције за банкарство РС.

У Агенцији су истакли да су банке по основу наплате потраживања у првих девет мјесеци ове године активирале хипотеке у сектору правних лица у износу од 68 милиона марака, по 208 кредита.

- Активиране хипотеке у сектору правних лица у овој години имају стопу раста од 24 одсто у односу на крај 2011. године. У прошлој години активиране хипотеке у овом сектору износиле су 54,9 милиона КМ по 211 кредита - казали су Агенцији.

Додали су да су у сектору становништва ове године активиране хипотеке вриједне 4,4 милиона  КМ и то по 97 кредита.

- У овом сектору дошло је до пада активираних хипотека за 21 одсто у односу на крај 2011. године, када је вриједност активираних хипотека износила 5,6 милиона КМ по 93 кредита - казали су у Агенцији.

Укупан износ кредита који су осигурани хипотекама на некретнине на крају септембра ове године за свих десет банака из Републике Српске износио је 2,3 милијарде КМ и има стопу раста од 12 одсто у односу на крај 2011. године. На крају прошле године ти кредити износили су 2,1 милијарду КМ.

Предсједник Секције за банкарски сектор у Удружењу економиста РС SWOT Марко Ђого каже да проценат активираних хипотека у односу на проценат проблематичних кредита није значајно велики, с обзиром на то да су хипотеке један од чешћих начина обезбјеђења, посебно код привреде.

- Банке су ове године активирале нешто више хипотека с обзиром на то да су у ранијим годинама више ишли на репрограмирање обавеза. Међутим, сада је већ пета година кризе, па и репрограмиране обавезе доспијевају на наплату и то се могло и очекивати - казао је Ђого.

Он је истакао да повећан износ активираних хипотека указује на то да је привреда у великим проблемима.

Ђого је нагласио да је проблем код хипотека и то што су оне уговаране у тренутку када је тржишна вриједност некретнина била значајно већа од данашње.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је повећање вриједности активираних хипотека у овој години још један показатељ неликвидности привреде.

- Податак да се тај износ повећава сасвим јасно показује у каквој се ситуацији привреда налази. Представници власти морају схватити да је брига о привреди од суштинског значаја. Постоји читав низ мјера које се морају спровести како би се стање у привреди поправило, јер је очигледно да је она у све већој кризи - нагласио је Павловић.

Неквалитетни кредити

Укупни кредити банкарског сектора РС на крају септембра 2012. износили су 4,5 милијарди КМ са стопом раста од девет одсто у односу на крај 2011. године када су износили 4,1 милијарду КМ. Неквалитетни кредити у том периоду износили су 544,2 милиона КМ и чине 12,03 одсто од укупних кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана