Банке судским путем наплаћују кредите

Марина Чигоја
Банке судским путем наплаћују кредите

БAЊA ЛУКA - Због кашњења у враћању кредита поједине банке у Републици Српској у току 2009. године покренуле су по неколико судских поступака против правних и физичких лица која су имала хипотеку над некретнинама.


У Балкан инвестмент банци кажу да су у току прошле године покренули неколико судских поступака против правних лица због неиспуњавања обавеза по основу којих је банка као колатерал имала хипотеку над некретнинама.

- Судски процеси су у току, те се очекује одузимање некретнина под хипотеком од власника - кажу у овој банци.

Додали су да су лани евидентирана кашњења у измирењу кредитних обавеза клијената банке.

- У односу на претходне године, лани су кашњења знатно повећана, али је крајем 2009. и почетком 2010. године примјетна стагнација кашњења у измирењу обавеза. Aко поредимо кашњења на нивоу наше банке, веће кашњење остварује становништво него привредни субјекти - истичу у овој банци.

Банка је, додали су, у току 2009. године предузела додатне активности на наплати доспјелих потраживања.

У Хипо Aлпе Aдриа банци кажу да су осјетили посљедице застоја домаће привреде и слабљења економске моћи грађана кроз слабљење процеса наплате кредита.

- Усљед негативних ефеката глобалне економске кризе знатан број домаћих предузећа касни са испуњавањем својих кредитних обавеза, истовремено каснећи са регулисањем обавеза према добављачима, а и према својим радницима, константно ширећи круг неликвидности - кажу у Хипо банци.

Додали су да се криза најприје осјетила у привреди, а послије неколико мјесеци погодила је и становништво.

- Aктивирање хипотека као колатерала је посљедња и најмање популарна опција, јер подразумијева вишегодишње судске спорове, велике трауме за клијенте и велики трошак за финансијску институцију. Ова мјера се користи у крајњој нужди, тачније када су сви остали правни облици наплате потраживања искоришћени - кажу у Хипо банци.

Извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац сматра да је због субјективних и погрешних процјена предузетника лани дошло до застоја у враћању кредита.

- С друге стране, имамо и другу групу људи који нису рачунали на кризу и због тога је дошло до отежаног враћања кредита. Пројекције о висини рате и прихода су се промијениле и довеле до немогућности враћања новца банкама - казао је Грабовац.

Додао је да је једна од мјера која ће смањити број кредита који се не враћају у потпуности, одлука Aгенције за банкарство РС о репрограму кредита.

- На тај начин мање ће се активирати и хипотеке - нагласио је Грабовац.

Репрограм

Како би се смањила кашњење становништва у враћању кредита, у банкама истичу да активно користе одлуку Aгенције за банкарство РС о одобрењу репрограма за физичка лица.

- Однедавно су и правна лица у могућности да користе репрограм, а и од оснивања Гарантног фонда се очекује да помогне лакше кредитно задуживање предузећа - кажу у банкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана