Банке смањиле камате на кредите

Јелена Бјелица
Банке смањиле камате на кредите

Бањалука - Добра вијест стиже за становнике који имају зајам у некој од финансијских институција у РС, јер су поједине банке смањиле каматне стопе на кредите, док друге размишљају да то ураде у идућем периоду.

- Каматна стопа у Хипо Aлпе Aдрија банци за кредите гдје је референтна каматна стопа еурибор, а које користе физичка лица биће умањена за 1,25 одсто - рекао је директор Одјељења маркетинга и корпоративних комуникација у Хипо банци Бањалука Петар Стефановић.

Он је истакао да је ово добра вијест за хиљаде клијената и долази у право вријеме, током новогодишњих празника.

- С друге стране, Хипо банка Бањалука имаће значајно мање приходе, али сасвим сигурно задовољније клијенте. Захваљујући новом Закону о измјенама и допунама Закона о банкама РС, сада имамо јасна правила којима се стриктно дефинише начин кориговања промјенљивих каматних стопа и тако онемогућавају различите интерпретације у вези са овом осјетљивом материјом - истакао је Стефановић.

Појаснио је да, уколико је корисник кредита имао каматну стопу од 6,75, она ће бити умањена за 1,25.

- Умањење каматне стопе највише ће осјетити они који имају стамбене кредите и ово је сигурно одлична вијест за њих - истакао је Стефановић.

Директор НЛБ Развојне банке Радован Бајић је истакао да је у овој банци каматна стопа на кредите за физичка лица смањена крајем прошле године.

- Каматне стопе смо смањили за један одсто, тако да је оним корисницима кредита којима је каматна стопа била седам одсто она сада шест. Тим смањењем каматних стопа смо достигли ниво испод којег више не можемо снижавати. Судећи по томе колике су цијене депозита, мислим да немамо више простора за умањење каматне стопе - рекао је Бајић.

Директор сектора за послове са становништвом у Новој банци Бањалука Игор Јовичић нагласио је да тренутно разматрају могућност да смање камате за краткорочне кредите.

- За колико ће бити умањене, још не можемо ништа рећи. Почетком прошле године имали смо значајно снижење каматних стопа на кредите и то за два одсто. И поред тога, настојаћемо да и ове године још мало спустимо камату - казао је Јовичић.

Еурибор

- Вриједност еурибора за период од 1. јануара до 31. децембра 2013. године износи 0,75 одсто, док је његова вриједност у истом периоду прошле године износила два одсто. Еурибор представља просјек каматних стопа по којима више од 50 европских банака међусобно посуђује средства и као такав сматра се најважнијом референтном каматном стопом европског новчаног тржишта. И домаће банке код кредитирања користе еурибор као основицу цијене новца, на коју додају маржу - рекли су у Хипо банци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана