Банке прихватају оштрију регулативу

Глас Српске
Банке прихватају оштрију регулативу

ЊУЈОРК - Водеће свјетске банке признале су да је појачана регулатива нужна с обзиром на нехајан однос према ризику због којег се њихов сектор у октобру прошле године нашао на ивици понора, показао је најновији извјештај Института за међународне финансије (IIF), представљен у Њујорку.

- Признајемо да су потребне далекосежне реформе регулативе и индустрије како би се отклониле рањивости система - рекао је први човјек Дојче банке и предсједник  IIF-а Џозеф Aкерамн. Он је истакао да повратак на старо за њих  не долази у обзир.

СAД и Европска унија управо усвајају крупне реформе система за регулацију финансијског сектора а начелно су усагласиле приступ том проблему на априлском самиту Г20.

IIF се одупро приједлозима најдалекосежнијих реформи, упозоривши да би претјерана регулатива могла пригушити иновације које су у протеклим деценијама биле главни мотор раста свјетске привреде. Критиком је тако попраћена жеља америчког предсједника Барака Обаме да америчка централна банка наметне оштрију регулативу групи "системски важних" банака чији би слом могао угрозити цијели  Волстрит. У IIF-ову се извјештају истиче да би то била "погрешка" која би могла пореметити конкуренцију на тржиштима. IIF истодобно признаје да ће банке морати повисити висину резерви капитала како би се у будућности боље заштитиле од криза. Aли, банкарски лоби упозорава да ваља избјегавати претјерано крут приступ захтјевима везаним за резерве и ликвидност и водити рачуна о приликама у свакој појединој банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана