Банке повећавају каматне стопе

Марина Чигоја
Банке повећавају каматне стопе

БAЊA ЛУКA - Посљедице глобалне финансијске кризе индиректно се осјећају и у Републици Српској и то кроз повећање каматних стопа на кредите у појединим банкама.

Каматне стопе повећавају се у складу са повећањем EURIBOR-а, односно промјенљиве каматне стопе, утврђене на међународном тржишту капитала.

- Каматне стопе на ненамјенске кредите у Рајфајзен банци нису се мијењале у посљедњих шест мјесеци за нове пласмане, док је на постојеће банка повећала каматну стопу у просјеку за један одсто. Просјечан пораст цијене EURIBOR-а био је 1,96 процената, гдје је банка преузела терет разлике на себе - рекла је представник у Служби за односе с јавношћу ове банке Џеилана Ферхатбеговић.

У Хипо Aлпе Aдриа банци рекли су да је и код њих дошло од повећања каматних стопа, али само на нове кредите.

- Повећање камата на намјенске кредите неће бити изнад 0,5 одсто - казала је шеф Одјељења за пословање са становништвом Сњежана Чолић.

Инвестиционо-развојна банка РС почетком октобра је повећала каматне стопе на своје кредитне линије, које се пласирају преко комерцијалних банака, у просјеку за 0,5 одсто. Просјечна каматна стопа тако је тренутно 6,51, док је прије повећања била 5,98 одсто.

С друге стране, у информативној служби Комерцијалне банке истакли су да код њих камате нису порасле.

- Aко буде неких промјена наши клијенти ће бити на вријеме обавијештени - кажу у банци.

Директор филијале Бобар банке у Бањој Луци Радован Калаба рекао је да ни у овој банци није дошло до повећања каматних стопа.

- С обзиром на то да ми не користимо средства банака из иностранства, односно радимо са својим новцем, тренутна ситуација на свјетском финансијском тржишту нас много не погађа. Нисмо подигли камате, али тренутно и немамо захтјева за подизањем кредита - рекао је Калаба.

Директор Економског института РС Душко Јакшић сматра да за повећање камата на кредите нема никаквог оправдања.

- Камате у РС биле су знатно више у односу на друге земље управо због ризика за који се сматра да је код нас већи. Сматрам да банкари не би требало да повећавају каматне стопе и мислим да ће се то убрзо вратити у нормалу - истакао је Јакшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана