Банке повећавају, а не снижавају камате

Марина Чигоја
Банке повећавају, а не снижавају камате

БAЊA ЛУКA - Становници РС који имају кредите у банкама у Српској кажу да, без обзира на промјену међубанкарских каматних стопа на основу којих се формирају камате код нас, банке не снижавају каматне стопе на зајмове.

Поједини клијенти NLB Развојне банке навели су да је уговором о дугорочном кредиту који су потписали са овом банком предвиђено да се у случају смањења либор каматне стопе за коју је везан кредит, смањи и камата на њихов кредит, што то се није догодило.

- Крајем марта 2007. године закључио сам уговор о дугорочном кредиту са NLB Развојном банком Бања Лука. У тексту уговора назначено је да у случају повећања либора на међународном банкарском тржишту за више од пет одсто, банка може да подигне каматну стопу, што су и учинили - казао је један клијент ове банке.

Додаје да од тог повећања, либор почиње да пада али банка од тада није снижавала каматне стопе.

- Сматрам да су тиме прекршена моја права као потрошача - наводи овај клијент.

У NLB Развојној банци кажу да су кредите у швајцарским францима (CHF) одобравали од новембра 2006. године до августа 2007. године.

- У питању је врста кредита који су одобравани по нижој каматној стопи у односу на кредите који су одобравани у маркама, управо због каматног и валутног ризика који носе са собом и са којим су корисници кредита упознати - казали су NLB Развојној банци.

Нагласили су да је банка само једном промијенила каматне стопе и то када је вриједност "либора" повећана за 36 одсто у односу на прву утврђену вриједност.

- Промјена каматне стопе предвиђена је у случају раста либора од пет одсто - казали су у NLB банци.

У другим банкама истичу да се камате усклађују у зависности од вриједности међубанкарских каматних стопа, те да је ово прецизирано у уговорима са клијентима.

Уговори

У Рајфајзен банци кажу да банка, ако је то уговором дефинисано, усклађује каматне стопе са промјеном вриједности шестомјесечног еурибора.

- Приликом измјене каматних стопа на кредите у отплати банка поступа искључиво у складу са садржајем уговора о кредиту са клијентима - кажу у Рајфајзен банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана