Банке повећале добит за 220 одсто

Марина Чигоја
Банке повећале добит за 220 одсто

БAЊAЛУКA - Девет банака у Српској у првој половини ове године остварило је нето добит у износу од 35,7 милиона КМ, док је једна банка пословала са губитком од 510.000 КМ. Нето добит банака већа је за 221 одсто у односу на исти период лани.

Наводи се то у извјештају Aгенције за банкарство РС о стању банкарског система РС за првих шест мјесеци ове године и додаје да је на нивоу укупног банкарског сектора остварен позитиван финансијски резултат у износу од 35,2 милиона КМ, што је знатно више у односу на исти период прошле године када је остварена нето добит у износу од 11,1 милион КМ.

Према подацима Бањалучке берзе, негативан пословни резултат у првом полугодишту 2011. године остварила је МФ банка Бањалука.

- У идућем периоду се очекује извјесно успоравање негативних трендова, прије свега раста потенцијалних кредитних губитака. Међутим, банке треба да држе под контролом структуру прихода и расхода, због чињенице да су оперативни расходи и даље знатно већи од оперативних прихода - истиче се у извјештају Aгенције за банкарство.

Економиста Зоран Павловић каже да је значајан дио огромног повећања профита који су банке имале остварен захваљујући повећању главнице због швајцарског франка.

- Други разлог је чињеница да су се банке почеле рационалније понашати у оквиру трошења новца на маркетинг и разна спонзорства. Такође, банке су постале опрезније послије свих турбуленција које су се десиле на финансијским тржиштима у овој години - истакао је Павловић.

Он је рекао да се ови подаци могу сматрати одређеним облицима опоравка банкарског сектора, али и као остварење екстрапрофита усљед великих курсних разлика које су се пренијеле на терет дужника.

- С обзиром на то да банке нису исплаћивале кредите у францима, него у домаћој валути, приход које су банке оствариле по основу промјене курса франка би морао бити приказан као екстрапрофит. Док год надлежне институције не изврше притисак на банкарски сектор, људи који су позајмили новац у францима ће испаштати због тога. То је уствари лична корист банака и власт би морала да је посматра као екстрапрофит и опорезује - казао је Павловић.

Према извјештају Aгенције за банкарство, укупни приходи банака за шест мјесеци износе 234,6 милиона КМ са стопом раста од девет одсто у односу на исти период прошле године. Од тога приходи од камата износе 158,4 милиона КМ и чине 68 одсто укупних прихода са стопом раста од два одсто у односу на прво полугодиште 2010. године.

- У структури ових прихода, највеће учешће је камата по кредитима које износе 142,6 милиона КМ, са стопом раста од два одсто у односу на исти период прошле године - наводи се у извјештају.

Укупни расходи износе 195,6 милиона КМ са стопом пада од шест одсто у односу на исти период прошле године.

Ликвидност

Оперативни приходи покривају 79 одсто укупних оперативних расхода, а осталих 21 одсто се финансира из прихода од камата и сличних прихода.

- Иако су евидентни одређени трендови пада, ликвидност банкарског сектора Српске је задовољавајућа и банке испуњавају све задане параметре ликвидности - наводи се у извјештају Aгенције за банкарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана