Банке потражују 342 милиона КМ кредита

Марина Чигоја
Банке потражују 342 милиона КМ кредита

БAЊAЛУКA - Укупна доспјела потраживања по кредитима у банкама у Републици Српској у прошлој години износила су 342,8 милиона марака и порасла су за 127 одсто у односу на 2009. годину, подаци су Aгенције за банкарство РС.

Учешће потраживања у укупним кредитима повећано је са 4,1 одсто на 8,7 одсто, док у укупним потраживањима највеће учешће имају потраживања од приватних предузећа и друштава 48 одсто и становника 40 одсто.

Вицегувернер Централне банке БиХ Радомир Божић каже да је у цијелом банкарском сектору БиХ дошло до пораста лоших кредита.

- То је директна посљедица проблема са којима се дужници односно клијенти суочавају. Једноставно, ефекти глобалне кризе су утицали на то да и становници и привреда нису могли на вријеме да извршавају своје обавезе - нагласио је Божић.

Прошле године учешће неквалитетних кредита у укупним кредитима порасло је са 7,8 одсто на 17 одсто, углавном због неквалитетних кредита правних лица.

- Ризична актива чини 78 одсто укупне активе и износи 4,67 милијарди КМ, док је неризична актива смањена за десет одсто и износи 1,57 милијарди КМ. Стопа покривености укупне ризичне активе са резервама је 10,5 одсто, а резерве за покриће потенцијалних кредитних и других губитака износе 491,1 милион КМ и веће су за 125 одсто у односу на крај 2009. године - кажу у Aгенцији.

Главни економиста Хипо Aлпе Aдрија банке Маријана Милић каже да је раст неквалитетних кредита посебно уочен у трећем и четвртом кварталу прошле године.

Седам микрокредитних организација које послују у РС прошле године укупно су оствариле 805.000 КМ добити.

Прошлогодишњи приходи ових микрокредитних организација мањи су за 11 одсто, али смањени су расходи за 20 одсто, тако да је остварен позитиван финансијски резултат, за разлику од претходне године када су пословали са губитком.
Билансна актива четири микрокредитне фондације и три микрокредитна друштва прошле године износила је 279,4 милиона КМ и мања је за 12 одсто него 2009. године, док им је укупни капитал порастао за један одсто и износио је 59,1 милион КМ, од чега се 98 одсто односи на микрокредитна друштва.
Укупни кредити које су микрокредитне организације лансирале прошле године мањи су за девет одсто и износили су 229 милиона КМ, при чему се 93 одсто кредита односи на физичка лица.
Доспјела потраживања смањена су за седам одсто и износе 2,3 милиона КМ или један одсто укупних кредита микрокредитних организација, а 92 одсто се односи на кредите физичким лицима.

Задуженост становника РС прошле године износила је 187 КМ по становнику и мања је за 30 одсто у односу на претходну годину.

Укупни кредити

Укупни кредити у банкарском сектору РС прошле године износили су 3,95 милијарди КМ, што је за седам одсто више него 2009. године, док су кредити организационих дијелова банака из Федерације БиХ, а на територији су Српске, износили 895,8 милиона КМ и већи су за један одсто.
Према подацима Aгенције за банкарство РС, највећи раст кредита остварен је код јавних и државних предузећа 33 одсто, владиних институција 16 одсто, приватних предузећа и друштава осам одсто, те становништва четири одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана