Банке поново сигурне за штедњу

Т. Милаковић, Д. Келеч
Банке поново сигурне за штедњу

БAЊA ЛУКA - Упркос наставку неповољне економске ситуације код нас и у свијету, становници БиХ Свјетски дан штедње ове године дочекали су са већим повјерењем у банкарски сектор, него лани.

Ово је у петак поводом обиљежавања 31. октобра, Свјетског дана штедње, рекао гувернер Централне банке БиХ (ЦББиХ) Кемал Козарић.

- Период убрзаног повлачења депозита је иза нас и сада смо свједоци тренда повратка новца становништва у комерцијалне банке. С обзиром на то да би повјерење између клијената и комерцијалних банака требало да буде обострано, банке би повјерење требало да узврате кроз појачане активности кредитирања привреде и грађана - изјавио је Козарић.

Он је рекао да су укупни депозити код банака за девет мјесеци ове године износили 11,97 милијарди марака,  депозити становништва 5,41 милијарде марака.  

- Депозити становништва ове године мањи су за 402 милиона марака у односу на исти мјесец прошле године, а у односу на крај 2008. године, ови депозити су већи за око 209 милиона марака, што потврђује да је у току повратак депозита у банке, посебно орочених и штедних депозита - казао је Козарић.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста РС "СЊОТ" Aлександар Љубоја рекао је да је повјерење становништва у банке и банкарски систем сада за нијансу боље него лани.

- Становници су почели враћати новац у банке, али дио новца није враћен, јер је отишао у неке друге облике инвестирања, као што је куповина злата, или је остао у трезорима - казао је Љубоја.

Он истиче да проблем раста штедње није неповјерење, него то што због финансијске кризе има знатно мање вишка прихода који се може ставити по страни и штедјети. Уједно мање се и зарађује, па се и мање штеди.

- Домаћи банкарски сектор добро је капитализован, јер су банке већином у власништву ино-банкарских групација, које су стабилне и које не би дозволиле да њихове "кћерке" у РС и БиХ угрозе своје депозитаре - истакао је Љубоја.

Чињеница да је наш банкарски сектор скоро сто одсто у рукама ино-групација, каже Љубоја, говори да је штедња сигурна.

Депозити

Кемал Козарић је казао да од укупних депозита становништва, депозити по виђењу чине 2,04 милијарде марака или 37,7 одсто, док орочени и штедни депозити износе 3,37 милијарди марака или 62,3 одсто. У погледу валутне структуре, око 1,7 милијарди или 31,4 одсто су депозити у домаћој валути, а 3,71 милијарда марака или 68,6 одсто су депозити у страној валути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана