Банке поклонима обрадовале најмлађе

Јелена Бјелица
Банке поклонима обрадовале најмлађе

Бањалука - Свјетски дан штедње, 31. октобар, банке у РС обиљежиле су јуче низом донација које су уручиле дјечијим, образовним и здравственим установама.

НЛБ Развојна банка уручила је двије донације од по 5.000 КМ дјечијем одјељењу Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" и Дјечијем дому "Рада Врањешевић".

- НЛБ Развојна банка је четврту годину заредом објавила и конкурс за избор најбоље пјесме и ликовног рада на тему штедња. Награђено је шест основних школа и три вртића широм Српске. Првонаграђене школе освојиле су по 2.000 КМ, другопласирани по 1.000 КМ, док је награда за треће мјесто 500 КМ. Награде у виду штедних књижица са по 100 КМ добили су аутори првонаграђених радова - рекла је портпарол НЛБ Развојне банке Љиљана Божић.

Према њеним ријечима, првонаграђени вртић добиће награду од 1.500 КМ, другопласирани 1.000 КМ а вртић који је заузео треће мјесто 500 КМ.

НЛБ Развојна банке је јуче угостила и ђаке првог разреда ОШ "Петар Петровић Његош" из Бањалуке како би се малишани упознали за значајем и врстама штедње, али и радом саме банке.

Божићева је истакла да су укупни депозити у НЛБ Развојној банци преко 820 милиона марака а укупна штедња износи 495 милиона марака.

Представници Хипо Алпе Адриа банке из Бањалуке уручили су Економском факултету Универзитета Источно Сарајево на Палама 100 економских рјечника.

- Свим бебама које су рођене јуче и данас у породилиштима у мјестима гдје послује Хипо банка широм Српске донираћемо по 310 КМ - рекла је директор Сектора управљања продајом за становништво и мала и средња предузећа у овој банци Љиљана Крсман.

Нова банка Бањалука донирала је јуче по 2.000 КМ Дјечијем дому "Рада Врањешевић" и Центру "Заштити ме", а 1.000 КМ Ватерполо клубу Бањалука.

Директор Нове банке Милан Радовић је рекао да је од почетка године до данас забиљежен позитиван тренд депозита и штедње грађана, с обзиром на то да је у овом периоду орочен око 161 милион КМ и склопљено више од 10.000 нових уговора.

Балкан Инвестмент банка је трећу годину заредом, у Бањалуци, наградила свог најмлађег и најстаријег штедишу.

Борба против расипништва

Свјетски дан штедње слави се 31. октобра, као сјећање на Први међународни конгрес представника штедних институција из око 25 земаља свијета одржан 1924. године у Милану. Учесници тог конгреса усагласили су се да је штедња неопходна за развој човјечанства па је установљен Свјетски дан штедње као оживљавање борбе против расипништва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана