Банке нису паплатиле 323 милиона од кредита

Марина Чигоја
Банке нису паплатиле 323 милиона од кредита

Бањалука - Доспјела потраживања банака у Српској по одобреним кредитима у првом кварталу ове године износила су 323 милиона марака са стопом раста од 17 одсто у односу на крај 2011. године.

У извјештају Агенције за банкарство РС о стању банкарског система у првом кварталу ове године наводи се да је ово један од најранијих показатеља проблема у процесу наплате потраживања.

Учешће доспјелих потраживања у укупним кредитима веће је за 0,82 одсто у односу на крај 2011. године. 

Доспјела потраживања у сектору приватних предузећа биљеже раст од 1,63 одсто. Учешће доспјелих потраживања у укупним кредитима грађанима задржало је тренд раста и на крају првог квартала већа су за 0,57 одсто у односу на крај 2011. године.

- Иако кредити грађанима још имају најнижи однос доспјелих потраживања према укупним кредитима грађана, ниво и раст доспјелих потраживања овог сектора треба пратити са повећаном пажњом, поготово због чињенице да се углавном ради о дугорочним кредитима - наводи се у извјештају.

Додаје се да ниво доспјелих потраживања, посебно у реалном сектору, упозорава на неопходност квалитетније анализе кредитне способности зајмопримаца при одобравању кредита и потребу систематичнијег праћења редовног сервисирања кредита.

У Извјештају се истиче да су неквалитетни кредити износили 494,4 милиона марака, што је за четири одсто више у односу на крај 2011. године, када су износили 475,4 милиона КМ.

- Учешће неквалитетних кредита правних лица у укупним кредитима правних лица мање је за 0,28 одсто, док у сектору физичких лица неквалитетни кредити биљеже раст од 0,53 одсто у односу на крај претходне године - наводи се у извјештају.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се ситуација у банкарском сектору не поправља и да је незнатно погоршање када су у питању неквалитетни кредити посљедица ситуације са већ пласираним кредитима.

- Ситуација са неквалитетним кредитима односно кредитима који се не могу вратити у року није толико забрињавајућа, али степен ненаплаћених потраживања који је повећан за 17 одсто је врло алармантан и показује до које мјере је привреда остала без свјежег новца - истакао је Павловић.

Он је нагласио да ће резултати до краја године бити значајно гори, ако се нешто конкретно не предузме на привлачењу страних инвеститора или не смање оптерећења привреди.

Банкарски сектор у РС остварио је у прва три мјесеца 16,2 милиона КМ нето добити.

Камате мање

У Извјештају Агенције за банкарство РС се истиче да су просјечне номиналне и ефективне каматне стопе на кредите у првом кварталу 2012. смањене у односу на прошлу годину.

Просјечна номинална каматна стопа на кредите у првом тромјесечју ове године мања је за 0,25 процентних поена, а просјечна ефективна каматна стопа биљежи пад за 0,49 процентних поена у односу на просјек из прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана