Банке неспремне за откуп потраживања

Тања Малаковић
Банке неспремне за откуп потраживања

БAЊA ЛУКA - Одобравање кредита по новој кредитној линији за откуп потраживања Инвестиционо-развојне банке РС (IRB РС), који су намијењени искључиво привредницима, започеће чим банке разраде потребне процедуре, казала је извршни директор сектора за пласмане у IRB-у Мирјана Чомић.

Она каже да је основа за покретање ове кредитне линије било велико интересовање привредника, које је посебно дошло до изражаја у периоду економске кризе.

- Услови и начин коришћења средстава из ове кредитне линије већ су прецизирани, а пословним банкама достављене су форме образаца за кредит. Очекујемо да банке уврсте овај производ у своју понуду у што скорије вријеме и омогуће заинтересованим привредницима да своја недоспјела потраживања наплате одмах, по дисконтованој вриједности - рекла је Чомићева.

У Хипо Aлпе Aдриа банци кажу да им је познато да је уведена кредитна линија за откуп потраживања преко IRB-а, али да још увијек ниједан привредник није поднио захтјев за кредит у овој банци.

Процедура одобравања, истичу у Хипо банци, биће иста као и за друге кредитне линије из средстава IRB-а.

-  Када се заприми захтјев од клијента, он иде на надлежне одборе банке и, ако буде одобрен, шаље се IRB-у који доноси коначну одлуку о одобрењу - објашњавају у Хипо банци.

Додају да су недавно увели кредит за откуп потраживања као производ за своје клијенте и да га врше из сопствених средстава, те да је процедура нешто сложенија у односу на стандардне кредитне процедуре банке.

Чомићева је истакла да банке у Српској IRB-у још увијек нису доставиле ниједан захтјев за кредит за ову кредитну линију, али да то не значи да нема заинтересованих корисника него да банкама треба времена да своје интерне процедуре разраде прије него што почну да ефективно одобравају новац за ове намјене.

- Максималан износ кредита који може бити одобрен једном кориснику по кредитној линији за откуп потраживања је два милиона марака. Дисконтна стопа до 31. марта 2010. године износи шест одсто за крајњег корисника, а период отплате кредита је до 12 мјесеци, с тим да је отплата једнократна, по доспјећу фактуре - објаснила је Чомићева.

Додала је да је до краја ове године за кредитну линију за откуп потраживања обезбијеђено укупно 20 милиона марака.

У НЛБ Развојној банци казали су да у својој понуди немају кредите за откуп потраживања, а у осталим банкама истичу да још увијек не примају захтјеве привредника за нову кредитну линију IRB-а.

Услови

Чомићева је истакла да очекује да ће путем кредитне линије за откуп потраживања IRB помоћи привредницима да обезбиједе континуитет пословних активности и унаприједе пословање, јер су за крајње кориснике услови релативно повољни.

- Први услов је да је подносилац захтјева за кредит правно лице са сједиштем у РС, а потребно је да захтјев поднесе једној од банака са којима IRB има закључен уговор о пословно-техничкој сарадњи и достави документацију која је прописана као обавезна - додала је Чомићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана