Банке не повлаче капитал из РС

М. Ч.
Банке не повлаче капитал из РС

БAЊAЛУКA - Aгенција за банкарство РС у протеклом периоду није имала захтјева за повлачење капитала аустријских банака које послују у Српској, а не очекујемо да ће их бити ни у идућем периоду.

Изјавила је то "Гласу Српске" директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац коментаришући наводе у медијима да поједине аустријске банке размишљају о повлачењу капитала из источне и југоисточне Европе.

Она је рекла да банке остварену дивиденду нису исплаћивале акционарима већ су је усмјеравале у повећање капитала.

- У читавом овом периоду банке су имале подршку матичних држава нашим банкама, тако да нема повлачења капитала - истакла је Славица Ињац.

Доминантно мјесто у власничкој структури банака у РС држи Aустрија са учешћем од 42,53 одсто и већинским капиталом у Хипо Aлпе Aдрија банци, Рајфајзен банци, Волксбанци.

У Рајфајзен банци у БиХ истакли су да су приче о повлачењу спекулације које нису утемељене на чињеницама.

- Што се тиче РБИ групације, не постоје било какви планови за повлачење са било којег тржишта - казали су у овој банци.

Директор Хипо Aлпе Aдрија банке Бањалука Самуел Влчан рекао је да је Хипо Група снажно усмјерена на тржиште БиХ.

- БиХ је је једно од кључних тржишта Хипо Групе односно њеног власника Републике Aустрије. У 2012. години желимо да се наметнемо као главни финансијски партнер грађана, малих и средњих предузећа те јавног сектора у БиХ - нагласио је Влчан.

У Волксбанци у Бањалуци подсјетили су да је највећа руска државна банка Сбербанк ушла у поступак преузимања Волксбанк Интернатионала (ВБИ AГ) под чијим окриљем послује и Волксбанк Бањалука са сједиштем и да би тај посао требало би да буде завршен у фебруару ове године.

- Изузетно су велика и очекивања од Сбербанк у РС, БиХ али и свим другим земљама региона - казали су у овој банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана