Банке не очекују јак вјетар у леђа кредитирању

Жељка Кокот
Банке не очекују јак вјетар у леђа кредитирању

Бањалука - Банке су спремно дочекале почетак примјене јединствене стопе обавезне резерве од десет одсто, иако су скептичне да ће та мјера утицати на повећање стабилности и кредитне активности банкарског сектора.

Одлука Централне банке БиХ да диференцијалне стопе обавезне резерве од десет и седам одсто обједини у јединствену стопу од десет одсто ступила је на снагу 1. јула. Из Централне банке БиХ кажу да су банке на вријеме обавијештене о промјенама које доноси измјена одлуке и да стога не очекују никакве проблеме у њеној примјени.

- О ефектима одлуке не може се говорити на самом почетку њене примјене. Ваљану оцјену биће могуће дати тек након одређеног времена и уз сагледавање свих других релевантних показатеља на нивоу банкарског сектора БиХ - истакли су у Централној банци.

Главна монетарна институција се одлучила и на увођење негативне каматне стопе на накнаде на износе вишкова изнад обавезне резерве како би оживјела замрло кредитирање привреде и становништва. Обавезна резерва тренутно износи 1,509 милијарди, док је вишак средстава достигао 2,457 милијарди КМ.

- Ове измјене су извршене како би банке имале више простора да дјелују позитивно према привреди, али то највише зависи од пословне политике банке и кредитне способности њихових клијената - кажу у Централној банци.

У Новој банци Бањалука кажу да су извршили усклађивање са новом регулативом.

- Усклађивање са новом регулативом нам није представљало проблем јер банка одржава високу стопу ликвидности у складу са величином и структуром билансних позиција - кажу у Новој банци.

У овој банци попут већине њихових конкурената немају превелика очекивања у погледу позитивних ефеката одлуке Централне банке.

- Овај потез неће утицати на повећање улагања банака које се приликом пласирања средстава воде анализом ризика клијената и врше пласмане само у квалитетне и сигурне пројекте - кажу у Новој банци и додају да негативна камата на вишак средстава изнад обавезних резерви неће подстаћи нове инвестиције јер су пројекти клијената у погледу ризичности независни од те детерминанте.

Каматне стопе

Банке су у посљедње вријеме снизиле каматне стопе како би покушале подстаћи тражњу за кредитима.

Крајем првог квартала просјечна каматна стопа на ненамјенске кредите становништву износила је осам одсто, а на стамбене 5,53 одсто. Каматне стопе на кредите привреди кретале су се од 6,06 до 7,26 одсто.

Измјене

до 1. јула

7% - краткорочни депозити

10% - дугорочни депозити и позајмљена средства

од 1. јула

10% - јединствена стопа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана