Банке не користе све механизме наплате

Тања Шикањић
Банке не користе све механизме наплате

БAЊAЛУКA - Због недоречености законске регулативе банке у БиХ не користе све механизме наплате дуга од дужника, а већ послије друге неуплаћене рате кредит наплаћају од жиранта, тврде у Удружењу преварених жираната БиХ.

Предсједник овог удружења Јовица Цвјетковић истакао је да банке веома често, вршећи наплату потраживања, не поштују ред наплате, те административну забрану активирају жиранту, а да претходну мјеницу нису послали послодавцу код којег је главни дужник запослен.

- На наше питање појединим банкама зашто дужнику не упуте административну забрану, добили смо одговор да то нису у могућности, јер главни дужник није запослен. Уколико је дужник заиста незапослен, постоји могућност наплате дуга кроз његову покретну или непокретну имовину, као што је то пракса свугдје у свијету, међутим, банке код нас све обавезе у том случају пребацују на жиранта - истакао је Цвјетковић.

Он је додао да се банке, приликом активирања административне забране жиранту, у попратном писму позивају на члан 164. Закона о извршном поступку у којем се наводи да дужник може овластити послодавца да плаћа његова потраживања уколико он касни са отплатом.

- Дакле, дужник, а не жирант. Жирант може да буде дужник само уколико суд донесе такву пресуду, али упркос томе банке жиранта третирају као дужника - тврди Цвјетковић.

У Удружењу банака БиХ ипак истичу да највећи проблем представља то што жиранти приликом потписивања уговора не прочитају његову садржину у којој се јасно наводи под којим условима се наплата дуга врши од жиранта.

Извршни секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић истакао је да жирант почиње отплаћивати кредит када почне да касни отплата.

- То могу бити врло специфични услови, јер нема одређеног стандарда који прописује када неки кредит постаје неуредан. Те услове постављају банке, које могу прописати да се већ послије друге или треће неуплаћене рате отплата дуга може пренијети на жиранта - истакао је Мишић.

Цвјетковић је истакао да нигдје у окружењу није забиљежен оволики проценат отплате кредита од стране жираната као што је то случај у БиХ, те додао да су због тога све чешћи позиви на укидање институције жиранта.

Према процјенама Удружења преварених жираната, око 300.000 грађана у БиХ враћа туђи кредит.

Презадужени

Јовица Цвјетковић тврди да банке веома често кредите одобравају презадуженим лицима, те да због тога многи жиранти који кроз механизам приговора успију да дођу на суд имају предност у таквом спору у односу на банку.

- Жиранти имају предност због тога што могу доказати да су главни дужници приликом узимања кредита претходно били презадужени, те се поставља питање како су банке под таквим околностима могле да одобре кредит - истакао је Цвјетковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана