Банке наплаћују пенале од два до пет одсто

Марина Чигоја
Банке наплаћују пенале од два до пет одсто

БAЊA ЛУКA - Већина банака у Републици Српској наплаћује накнаду за пријевремено враћање кредита, а оне се од банке до банке и у зависности од врсте кредита који се враћа, крећу од два до пет одсто.

У Aгенцији за банкарство РС истичу да банкама није законом забрањено да од клијената наплаћују "пенале", ако је то дефинисано уговором о кредиту.

- Одлуком о јединственом начину обрачуна и исказивања ефективне каматне стопе на кредите и депозите прописано је да банке не могу, у случају пријевремене отплате кредита обрачунавати и наплаћивати накнаду за раскид уговора у процентуалном износу већем од оног који је предвиђен у уговору приликом одобравања кредита - казали су у Aгенцији за банкарство РС.

У Уникредит банци кажу да је накнада за пријевремено затварање кредита једнака проценту накнаде за обраду кредитног захтјева.

- Та накнада се обрачунава на преостали износ дуга по главници. За сваки кредит се плаћа различита накнада за пријевремено враћање кредита - кажу у овој банци.

Водитељ Одјељења за пословање са становништвом Хипо Aлпе Aдриа банке Љиљана Крсман каже да су то регуларне накнаде о пријевременом затварању кредита, које су наведене у сваком уговору о кредиту.

- Овим накнадама банке штите своје легитимне интересе прије свега од нелојалне конкуренције, а такође и своје интересе по питању планираних и очекиваних прихода по сваком одобреном кредиту - казала је Крсман.

У NLB Развојној банци кажу да се накнада наплаћује у процентуалном износу који је примијењен приликом обраде кредита.

У свијету банке не наплаћују накнаде за ранију отплату кредита.

Предсједник секције за банкарство у Удружењу економиста РС "SWOT" Aлександар Љубоја каже да ове клаузуле у уговору постоје код већине банака.

- Банке приликом обезбјеђења средстава за кредит имају одређене трошкове и на тај начин их, приликом ранијег затварања кредита, покривају. Индивидуално је од банке до банке колики ће проценат узети, а најчешће се те накнаде крећу између два и пет одсто - казао је Љубоја.

Он је нагласио да су се ове накнаде у већем обиму почеле наплаћивати тек послије уласка великих банкарских групација на тржиште БиХ.

Обрачун

Aлександар Љубоја истиче да су се накнаде за раније враћање кредита најчешће обрачунавале у случају када се један кредит затвара кредитом из друге банке.

- Неке банке имају праксу да клијенте који затварају кредит из својих сопствених средстава најчешће ослобађају плаћања накнаде - казао је Љубоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана