Банке наплаћују камате без знања клијената

Тања Милаковић
Банке наплаћују камате без знања клијената

БAЊA ЛУКA - Осим наплате писмених опомена за кашњење у отплати рате кредита, становници РС често не знају да им банке наплаћују и разне врсте камата, које често нису назначене у уговору о кредиту.

Једна од таквих је и интеркаларна камата, која се обрачунава на износ главнице за период од исплате, односно коришћења, до почетка отплате главнице кредита.

У Комерцијалној банци кажу да у уговорима које склапају са клијентима интеркаларна камата није посебно наглашена.

- Ова врста камате није назначена у уговору о кредиту, али је приказана у отплатном плану кредита који се уручује клијенту, у случајевима када таква камата постоји. Интеркаларна камата је једнака редовној камати - рекао је директор сектора послова са становништвом Комерцијалне банке Горан Михајловић.

У Развојној банци истичу да је у уговору о кредиту обавезно назначено постојање интеркаларне камате.

- Ова камата се обрачунава код кредита који се користе у више транши, а најчешће када су у питању кредити за изградњу кућа када се плаћају фактуре - казали су у овој банци.

Ову врсту камате не обрачунавају у Уникредит банци, већ својим клијентима, како кажу, зарачунавају једино редовну камату.

Осим тога, у банкама кажу да је у посљедњих неколико мјесеци примјетан тренд погоршања сервисирања обавезе према банкама, што је, објашњавају, посљедица глобалне економске кризе. Због тога су и све чешћи телефонски позиви и писмене опомене клијентима због кашњења у враћању рате кредита.

Опомене

У већини банака кажу да се прво обавјештење о кашњењу шаље послије 15 дана кашњења у плаћању, главном дужнику и жиранту по кредиту. За слање опомена, објашњавају, терети се само главни дужник према важећим тарифама банке.

- То значи да се прва опомена наплаћује пет марака, друга десет и опомена пред тужбу 15 марака - истичу у банкама и додају да у случају кашњења према уговореним обавезама банка наплаћује затезну камату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана