Банке на каматама зарадиле 153 милиона

Марина Чигоја
Банке на каматама зарадиле 153 милиона

Бањалука - Банке у РС за само шест мјесеци ове године оствариле су 153,2 милиона марака прихода од камата на кредите, што је у односу на исти период лани више за 11,4 милиона марака, подаци су Aгенције за банкарство РС.

У Aгенцији истичу да основне приходе банака чине приходи од камата и слични приходи, те да су они у првом полугодишту 2012. године износили 169,8 милиона КМ. Ови приходи чине 73 одсто укупних прихода банака.

- У структури тих прихода најзначајнији су приходи по каматама на кредите који износе 153,2 милиона КМ или 90 одсто и имају стопу раста од седам одсто у односу на исти период прошле године - навели су у Aгенцији за банкарство РС.

Приходи од камата и слични приходи за шест мјесеци прошле године износили су 158,4 милиона КМ, а у њиховој структури, највеће учешће имале су камате по кредитима које су износиле 142,6 милиона КМ.

Укупни приходи банака у првих шест мјесеци ове године износили су 231,3 милиона КМ и имају стопу раста од три одсто у односу на стање из првих шест мјесеци 2011. године.

Укупни расходи износили су 190,7 милиона КМ и имају стопу раста од три одсто у односу на исти период лани.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, свих десет банака у РС пословало је позитивно у првој половини ове године, а укупна нето добит износила је 36,7 милиона КМ и већа је за 1,5 милиона у односу на исти период лани.

На нивоу банкарског сектора РС у првом полугодишту 2011. године остварена је нето добит од 35,2 милиона КМ.

У Aгенцији су истакли да је банкарски сектор Српске ликвидан и способан да све обавезе извршава у року доспјећа.

- Све банке су испуњавале прописане услове за одржавање ликвидности - нагласили су у Aгенцији.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је повећању прихода банкарског сектора по основу камата допринио, прије свега, повећан пласман кредита у односу на прво полугодиште 2011. године.

Он каже да дио зараде банака која је остварена по основу камата дијелом потиче и од турбуленција које су биле на финансијском тржишту када је у питању швајцарски франк.

- Неки кредити који су били пласирани у швајцарским францима значајно су повећани у смислу износа који се мора вратити што је само додатно учинило да буде повећан приход банака по основу камата - рекао је Павловић.

Он је нагласио да у вријеме тешке ситуације банке у Српској и даље добро послују, те да највећу зараду банке биљеже управо из прихода од камате.

МКД

На нивоу микрокредитног сектора РС у првој половини 2012. године остварена је добит од 1,6 милиона КМ.

- Добит од 2,3 милиона КМ остварила су два микрокредитна друштва, док су два МКД пословала са губитком од 425.000 КМ. Једно МКД има губитак из претходних година од 10,4 милиона КМ - истакли су у Aгенцији за банкарство РС и додали да су микрокредитне фондације у истом периоду имале губитак од 193.000 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана