Банке на франку екстра профитирају

Тања Шикањић
Банке на франку екстра профитирају

БAЊAЛУКA - Пословне банке у БиХ које су одобравале кредите са девизном клаузулом везаном за швајцарски франак искористиле су раст ове валуте како би оствариле екстрапрофит, због чега би тај приход надлежне институције у БиХ требало да опорезују са највећом могућом стопом, сматрају економски аналитичари.

Економски аналитичар Зоран Павловић је истакао да би надлежне институције власти требало да сваку зараду пословних банака која је базирана на промјенама курсних разлика опорезују са порезом од 90 одсто јер је у питању неправедан облик богаћења банака.

- Сваки приход банака који је остварен по основу раста франка, гдје банке нису позајмиле швајцарске франке клијентима него су им дале марке и клијенти им уредно враћају марке, неоправдан је и неоснован облик богаћења пословних банака и оне би морале бити опорезоване посебним пореским третманом који се већ разматра у Хрватској - истакао је Павловић.

Он је додао да би БиХ морала извршити додатни порески притисак на профите које пословне банке остварују по основу курсних разлика које нису основане.

- Нити једна пословна банка у БиХ није дала клијенту швајцарске франке, него конвертибилне марке, тако да је у питању фиктивна категорија која служи за очување супстанце, тако да промјена основице и вриједности кредита због пораста швајцарског франка резултира у категорији екстрапрофитом пословних банака - истакао је Павловић.

Он је нагласио да судбина задужених у швајцарским францима лежи у монетарној власти БиХ, која би морала да изврши притисак на банке, које ће тада озбиљно размислити о овом проблему.

Истог мишљења је и економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић, који је истакао да је недопустиво да банке и даље остварују енормне зараде усљед раста франка.

- Зараде у банкарском сектору су енормне и једино реално рјешење би било да су рате остале исте као и када су клијенти узели кредите - истакао је Хасић.

Он је додао да клијенти ускоро неће бити у могућности да редовно сервисирају своје дугове, те да ће тада, без сумње дужници пред судом затражити своја права.

- Институције БиХ би морале да се озбиљније позабаве овим проблемом јер су људи који су задужени у францима у агонији - додао је Хасић.

У пословним банкама, међутим, демантују да су остварили екстрапрофит усљед раста франка, тврдећи да су корисницима кредита у францима првих година отплате, када је вриједност франка падала, рате биле мање него на почетку отплате.

Мјере

Говорећи о мјери коју је предложио Стални одбор за финансијску стабилност БиХ, односно фиксирање курса швајцарског франка на 1,5678 марака за један франак, Хасић је истакао да ова мјера ни на који начин не олакшава муке дужника јер корисници кредита и даље не знају шта их очекује у идућем периоду.

- Осим тога, "балон систем" је само одлагање, али не и квалитетно рјешење проблема задужених у францима јер дужника и послије отплате главнице дуга чека отплата "балон кредита", што значи да је дуг остао апсолутно исти - истакао је Хасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана