Банке мучи мањак откупљивача дуга

Жељка Кокот
Банке мучи мањак откупљивача дуга

Бањалука - Константан вишегодишњи раст обима ненаплативих кредита у БиХ створио је потребу за већим бројем легалних откупљивача дугова који би умјесто банке преузели наплату потраживања од лоших дужника, али је за сада на тржишту присутна само једна таква компанија.

Експанзија задуживања становништва и фирми и економска криза из 2008. године, чије негативне посљедице још нису у потпуности одагнане, довеле су до експанзије лоших кредита у банкарском сектору. Раст ненаплативих потраживања и слабљење повјерења инвеститора довели су у свијету до масовног оснивања компанија које се баве откупом дугова, што је за банке веома добар излаз како би раздвојиле ненаплатива од здравих потраживања. Те компаније преузимају на управљање проблематична потраживања и продају их на брз начин, што доприноси очувању њихове вриједности, а у крајњој линији и економској стабилности и јачању повјерења у финансијско тржиште.

И док је у свијету, па и у земљама региона овај посао под утицајем кризе доживио бум, у БиХ се само компанија "Хета ассет ресолутион БиХ" бави управљањем имовином и потраживањима.

- "Хета ассет ресолутион БиХ" је успостављена у новембру 2014. године ради преузимања портфолија ненаплативих потраживања двије банке у вриједности од 1,2 милијарде КМ. Већи дио нашег портфолија обухватају кредитна потраживања која се дужи период воде као неоперативна, а један од циљева нам је смањење њиховог обима - каже генерални директор "Хета ассет ресолутион БиХ" Манфред Грам.

Структуру портфолија ове компаније чине некретнине комерцијалне, резиденцијалне и индустријске намјене, пословна опрема и возила који су коришћени као залог, односно хипотека при одобравању кредита. Грам каже да намјеравају знатно да смање обим портфеља ненаплативих потраживања, чија се појединачна вриједност креће у распону од неколико стотина хиљада до више милиона КМ.

- Вриједност кредитних потраживања која су тренутно понуђена на продају на подручју РС износи између три и 15 милиона КМ. Ријеч је о потраживањима која су осигурана хотелском и мотелском инфраструктуром, бензинским пумпама и пословним зградама - додаје Грам.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже да би било добро када би било више компанија попут "Хета ассет ресолутион БиХ", која је веома активна у посљедње вријеме.

- Продаја потраживања банака и судски спорови се морају рјешавати знатно брже како би се банкарски сектор ослободио лоших кредита. Цјелокупан процес се за сада одвија доста споро и банке због тога трпе - каже Мишић.

Овај проблем се, осим на банке, негативно одражава и на предузећа, јер заробљена имовина на дужи период онемогућава нормално пословање и доводи до смањења производње, замрзавања инвестиција и на крају до њиховог гашења.

Лоши кредити

Вриједност неквалитетних кредита са којима се боре банке у Српској достигла је прошле године 747,1 милион КМ и порасла је за 67,6 милиона или чак десет одсто у односу на крај 2014. године. Лоши кредити су лани учествовали са 15,41 одсто у укупним кредитима банкарског сектора РС, а њихов удио је порастао са 14,35 одсто евидентираних на крају 2014. године.

Значај компанија за откуп лоших потраживања

- повећавају ликвидност банкарског сектора

- продају потраживања брзо уз очување њихове вриједности

- подстичу инвестиције у привреди

- доприносе економском расту

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана