Банке могу да одузму кредит

Марина Чигоја
Банке могу да одузму кредит

БAЊA ЛУКA - Клијенти банака у РС у већини случајева намјенске кредите користе у сврхе за које су одобрени, а ако би дошло до ненамјенског трошења, зајмодавац има право да одмах затражи враћање цијелог кредита, кажу у банкама.

У NLB Развојној банци су истакли да нису имали већи број случајева да се намјенски кредити користе ненамјенски, јер се новац одобрен по кредиту исплаћује тек по намјенском искоришћењу кредита.

- То значи да, ако је кредит одобрен за куповину аутомобила, новац се исплаћује по увиду у фактуру и то испоручиоцу. За одобрени стамбени кредит, новац се исплаћује директно продавцу некретнине - кажу у овој банци.

Aко се намјенски кредит одобрава ради изградње куће, додају, банка новац исплаћује по фактурама, с тим што се намјенска контрола обавља на лицу мјеста, односно обилази се објекат и снима фаза изградње.

- Aко би дошло до ненамјенског трошења средстава из кредита, банка има право одмах да тражи поврат цијелог износа кредита - нагласили су у NLB Развојној банци.

У Балкан инвестмент банци кажу да је због специфичности ситуације у привреди, узроковане негативним утицајем економске кризе, теже спровести раније започете инвестиције, те да се због тога одређена средства кредита усмјеравају у неке друге намјене у односу на првобитно планиране.

- Најчешће се овакви случајеви рјешавају у сарадњи са клијентима, како би се обавила пренамјена кредита прије него што се средства утроше у друге сврхе. Поједини клијенти, дијелом због брзине потребне реакције или неупућености, прије промјене намјене у договору са банком утроше средства из кредита - кажу у Балкан инвестмент банци.

Додају да су прошле године имали неколико случајева ненамјенског трошења кредита. 

- У случајевима ненамјенске употребе средстава банка има право позвати се на уговором прецизиране клаузуле - кажу у овој банци.

Контроле

У банкама истичу да се приликом одобравања, трошења и отплате кредита спроводе вишеструке контроле.

Приликом одобравања, кажу, осим процјене различитих врста ризика као што су кредитни или репутациони, контролише се и документација у вези са евентуалним трошењем потенцијално одобрених средстава.

- Води се рачуна да се средства пуштају намјенски за куповину, те се обавља редовна теренска контрола - истичу у банкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана